Stad Gent wint prijs ‘Meer Mobiele Gemeente’

13 Oktober 2022

Stad Gent wint prijs ‘Meer Mobiele Gemeente’

Iedereen ongeacht leeftijd, fysieke of mentale toestand, met een financiële of andere beperking, moet gebruik kunnen maken van de publieke ruimte. Zo zelfstandig mogelijk. Toegankelijke mobiliteit is hierin erg belangrijk. Gent doet heel wat om inclusief te zijn en won hiervoor de Vlaamse jury én publieksprijs voor Meer Mobiele Stad 2022.

Zwakke schakels

Een opstapje, een ontoegankelijke halte, een smal of oncomfortabel voetpad … het zijn maar enkel voorbeelden van knelpunten die mensen ervaren om zich te verplaatsen, weet ook Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Stedenbouw en Publieke Ruimte.

"Als je je verplaatst is de keten maar zo sterk als de zwakste schakel. Eén knelpunt op de hele route, maakt meteen de hele route onbruikbaar. Dat geldt voor iedereen. En dat beperkt de mogelijkheden om deel te nemen aan het publieke leven. Daar doen we iets aan."

Plannen én acties

Toegankelijkheid wordt meegenomen van bij het begin als er nieuwe plannen worden gemaakt voor de publiek ruimte. Gent heeft ook het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ ondertekend. En er is een actieplan ‘Vervoersarmoede’ opgesteld met 17 concrete acties om vervoersarmoede aan te pakken.

"Er is nog heel wat werk, maar de toekenning van de prijs geeft wel aan dat we goed bezig zijn. De prijs levert 50.000 euro op. Die kunnen we goed besteden aan nog meer toegankelijke mobiliteit." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Ondertussen worden heel wat, letterlijke, drempels weggewerkt bij kleine onderhoudswerken. Per jaar wordt 1,5 miljoen besteed aan het verbeteren van voetpaden.  Haltes voor bus of tram worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. Een aparte brochure focust op toegankelijkheid, toegankelijke wandelroutes en voetgangersassen. En zo veel meer grote en kleine acties op terrein.

"Er is nog heel wat werk, maar de toekenning van de prijs geeft wel aan dat we goed bezig zijn", zegt Schepen Watteeuw. "De prijs levert 50.000 euro op. Die kunnen we goed besteden aan nog meer toegankelijke mobiliteit."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.