Stad Gent wil statiegeld op blik en pet en sluit aan bij Statiegeldalliantie

01 Februari 2018

Stad Gent wil statiegeld op blik en pet en sluit aan bij Statiegeldalliantie

Al in 2015 keurde de Gentse gemeenteraad een motie goed om statiegeld in te voeren. Niet meer dan logisch dat Tine Heyse positief antwoordde op de vraag van Sara Matthieu in de gemeenteraad om als Stad aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.

Deze alliantie bundelt de krachten van organisaties, bedrijven, verenigingen en lokale overheden rond één vraag aan de Nederlandse en Vlaamse regering: 'Voer in 2018 statiegeld in op álle PET-flessen en blikjes!' Het Gentse schepencollege besliste vorige week toe te treden tot de Statiegeldalliantie. “Ervaringen uit het buitenland leren dat statiegeld echt voor minder zwerfvuil zorgt, veel meer dan nog meer inzetten op sensibilisatie of blijven opruimen. We hebben een aanpak aan de bron nodig: er moet eindelijk statiegeld komen.” Tine Heyse, schepen van Milieu

“Ervaringen uit het buitenland leren dat statiegeld echt voor minder zwerfvuil zorgt, veel meer dan nog meer inzetten op sensibilisatie of blijven opruimen. We hebben een aanpak aan de bron nodig: er moet eindelijk statiegeld komen.” Tine Heyse, schepen van Milieu

De drankenproducenten brengen steeds meer drankjes op de markt in wegwerpverpakkingen. Ruim 1 miljoen flessen per minuut wereldwijd. Daarvan belanden er miljarden als zwerfafval in parken, bermen ... en uiteindelijk ook in onze oceanen. Alle sensibilisatie ten spijt. Hier valt simpelweg niet tegen op te ruimen, ondanks het harde werk van IVAGO, stadsdiensten en onze netheidscharters.

Zwerfvuil tast het straatbeeld aan en veroorzaakt heel wat kosten. De aanpak van zwerfvuil moet daarom aan de bron gebeuren. Statiegeld zorgt ervoor dat het merendeel van deze verpakkingen ingeleverd wordt en bijgevolg niet als zwerfvuil eindigt. Statiegeld voor blik en PET zorgt trouwens ook voor kwalitatievere materialen als grondstof voor nieuwe producten. Statiegeld draagt zowel bij aan de circulaire economie als aan een schone en leefbare stad. Meer dan voldoende redenen om met de Statiegeldalliantie extra druk te voeren op de Vlaamse overheid.