Stad Gent organiseert noodopvang op scholen in paasvakantie

28 Maart 2020

Stad Gent organiseert noodopvang op scholen in paasvakantie

Tijdens de coronacrisis organiseren scholen noodopvang voor ouders met cruciale beroepen kwetsbare kinderen. Op 6 april start de paasvakantie en vele ouders vroegen zich af waar hun kind (+2,5 jaar) terecht kunnen. "In Gent is het antwoord duidelijk, de Stad Gent zal zelf instaan voor noodopvang op verschillende Gentse scholen waarvoor ouders vanaf nu kunnen inschrijven", zegt Elke Decruynaere.

De Stad wil ouders die werken in medische of andere cruciale beroepen blijven ondersteunen en ontzorgen. Tegelijk is het belangrijk dat er een oplossing is voor kinderen met moeilijke thuissituaties, ook zij zijn welkom in deze noodopvang. Voor de eerste keer ooit voorziet de Stad noodopvang in alle Gentse scholen, over de netten heen. "Uitzonderlijke tijden zorgen voor uitzonderlijke maatregelen. We werken allemaal samen aan deze crisis. Een éénduidige oplossing voor alle ouders en kinderen is dan ook de beste oplossing", aldus schepen van Onderwijs Elke Decruynaere. 

In kleine groepen

" We nemen onze verantwoordelijkheid op en zetten alles op alles om deze noodopvang samen met alle partners in goeie banen te leiden." Elke Decruynaere

We nemen onze verantwoordelijkheid op en zetten alles op alles om deze noodopvang samen met alle partners in goeie banen te leiden. De federale regering vraagt uitdrukkelijk om de groepen klein te houden en niet met elkaar te mengen. Het is vanzelfsprekend dat we ons aan deze regels houden. "Op dit moment zitten ongeveer 350 kinderen in de noodopvang, verspreid over zo’n 75 locaties. We zullen dan ook de kinderen maximaal op deze locaties opvangen", licht Elke toe.

"De begeleiders van de Dienst Kinderopvang zijn professioneel opgeleid, hebben een zeer groot hart voor kinderen en staan hiervoor paraat. Samen garanderen we de ouders een warm onthaal voor hun kind." - Elke Decruynaere

De concrete organisatie werd de afgelopen dagen uitgewerkt door de Dienst Kinderopvang van Stad Gent. De noodopvang zal zoveel mogelijk plaats vinden op basisscholen waar de kinderen zelf schoollopen. Vanaf 7 kinderen wordt er opvang voorzien op de eigen school. Bij minder dan 7 kinderen op een locatie wordt een andere school- of opvanglocatie in de buurt voorzien. Groepen worden niet gemengd, kinderen blijven in hun eigen “contactbubbel”.

De begeleiding wordt - in nauw overleg met de scholen - opgenomen door professionele kinderbegeleiders van de Dienst Kinderopvang, eventueel aangevuld door vrijwilligers.

Tijd voor de leerkrachten

"Ook voor onze leerkrachten en directies waren de afgelopen weken zeer zwaar", zegt Elke. "De leerkrachten en directies hebben zeer hard gewerkt en ik wil hen daarvoor bedanken. Ze zorgden elke dag voor noodopvang, terwijl ook zij thuis vaak zelf kinderen hebben om wie ze zich zorgen maken. Door de scholen te ontlasten en de noodopvang als Stad in handen te nemen krijgen de leerkrachten de ruimte om zich voor te bereiden op les geven na de paasvakantie. Al is het momenteel nog onduidelijk of het fysiek in de klas zal zijn, dan wel online", zo besluit Elke.

Schrijf je nu in

Inschrijven voor de noodopvang kan tem dinsdag 31/03 via het onlineformulier, via de school of via Gentinfo.