Stabiele huisvesting voor kwetsbare jongeren

17 Juni 2021

Stabiele huisvesting voor kwetsbare jongeren

Samen met het middenveld maken we werk van betaalbaar en kwalitatief wonen voor kwetsbare huurders. Vzw Trafiek en vzw Woongift krijgen elk 50.000 euro voor enkele concrete projecten.  

1,2 miljoen voor kwetsbare huurders

Er zijn heel wat kwetsbare jongeren die moeite hebben om hun leven op de rails te krijgen, zoals jongeren die uit de jeugdzorg komen of dak- en thuisloze jongeren.

Een stabiele huisvestingssituatie mét begeleiding is de manier om stappen vooruit te zetten. Met een projectoproep met een totaalbudget van 1,2 miljoen heeft de Stad het middenveld aangesproken om huisvesting te voorzien voor kwetsbare huurders. Bij deze eerste oproep werden 2 initiatieven geselecteerd, die elk 50.000 euro krijgen.

"In totaal beschikt de Stad Gent over 1,2 miljoen euro subsidies om betaalbaar en kwalitatief wonen voor kwetsbare doelgroepen mogelijk te maken." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Samenspraak met middenveld

Tine Heyse, schepen van Wonen: "In totaal beschikt de Stad Gent over 1,2 miljoen euro subsidies om betaalbaar en kwalitatief wonen voor kwetsbare doelgroepen mogelijk te maken. Ze hebben absoluut degelijke huisvesting nodig om aan hun leven te kunnen bouwen."

"In samenspraak met het middenveld gaven we bij deze eerste oproep voorrang aan kwetsbare jongeren. In december 2021 volgt een tweede oproep waarbij sociale organisaties opnieuw een dossier kunnen indienen."

Brugse Poort

Vzw Trafiek heeft 2 verdiepingen leegstaan van hun koffiehuis. Met de subsidie zullen ze beide verdiepingen renoveren tot een 1-slaapkamerappartement, geschikt voor één of twee personen. De renovatie gebeurt samen met de organisatie '100 huizen van de Brugse Poort' en vrijwilligers uit de buurt in de vorm van een bouwkamp.

Vzw Stappen begeleidt de toekomstige bewoners, Trafiek zorgt ervoor dat ze zich thuis voelen in de wijk. Bij het toewijzen van het appartement houdt men rekening met het sociale netwerk van de jongere. Een sociale wijk als de Brugse Poort en het opbouwen van een lokaal netwerk kunnen helpen om hen uit hun schulp te doen kruipen.

Renoveren

Woongift.gent vzw gebruikt de 50.000 euro subsidies om drie woningen van WoninGent te renoveren. Woongift zorgt ook voor de bemeubeling van de woningen. Dak- en thuisloze jongeren zullen er 3 jaar lang onderdak vinden. De jongeren krijgen 2 woonbuddy’s toegewezen die hen zullen begeleiden.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.