Solidair met Marokko

14 September 2023

Solidair met Marokko

De Stad trekt 35.000 euro noodsteun uit.

De vele slachtoffers en de gevolgen van de aardbeving in Marokko, raken ons diep. De impact van natuur- en klimaatrampen, van humanitaire crisissen op het leven van kinderen, jongeren en volwassenen is dramatisch. Sommige noodtoestanden halen nooit het nieuws, andere verdwijnen snel naar de achtergrond. Vanuit Gent zijn we solidair. Veel Gentenaars voelen zich rechtstreeks verbonden met Marokko.

We zien veel spontane acties om de solidariteit concreet te maken, ook als stad doen we een bijkomende inspanning. Dat deden we begin dit jaar ook voor de aardbeving in Turkije en Syrië.

We activeren het noodhulp fonds, houden een minuut stilte en openen een rouwregister. Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit ging ook langs bij Al Minara, een Gentse vrouwenorganisatie die al jaren actief is in de getroffen regio. 

"De Stad Gent activeert het noodhulpfonds waarmee we ondersteuning bieden bij rampen buiten Europa." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

Met Stad Gent hebben we een noodhulp fonds vanuit mondiale solidariteit. Deze week activeerden we nog middelen richting Unicef voor de crisis in Soedan. 

Noodfonds – Humanitaire hulp 

Jaarlijks voorzien we vanuit mondiale solidariteit middelen voor minder gemediatiseerde crisissen. Met het geven van een noodhulpsubsidie wil de Stad 'solidair zijn met slachtoffers van noodsituaties als gevolg van natuurrampen, oorlogen, zieken,… in landen uit het Zuiden'.

We geven bewust aan rampen die hier minder aandacht krijgen en hopen zo mee een hefboom te zijn voor aandacht en oproep naar de Gentenaars om zelf te doneren.  

Crisis in Soedan 

Unicef kreeg deze week steun voor hun werk naar kinderen in Soedan. Het gewelddadige conflict in Soedan dat uitbrak op 15 april 2023 is een catastrofe voor de kinderen in het land.

Meer dan 13,6 miljoen kinderen hebben dringend nood aan humanitaire hulp, het hoogste aantal ooit. 

➔ Meer dan 1 miljoen kinderen zijn op de vlucht 
➔ Meer dan 330 kinderen zijn gedood 
➔ Meer dan 1.900 kinderen raakten gewond 

Ook voor het conflict uitbrak waren de humanitaire noden in Soedan al torenhoog door extreme droogte en voedselschaarste. Meer info en zelf doneren kan via deze link.  

Aardbeving in Marokko 

Vele Gentenaars hebben linken met Marokko en er zijn ook in Gent organisaties actief die rechtstreeks werken inde getroffen regio. Stad Gent opende een rouwregister en hield woensdag een minuut stilte voor de slachtoffers. Onze gedachten zijn ook bij de slachtoffers en inwoners van Libië, waar duizenden doden vielen na extreme storm en overstromingen 

De Stad trekt 35.000 euro noodsteun uit. De middelen gaan naar het Rode Kruis Vlaanderen dat de plaatselijke reddingswerkers van de Rode Halve Maan ondersteunt. 

vzw Al Minara

Hafsa ging maandag even helpen bij vzw Al Minara. Een Genste vrouwenvereniging die al tientallen jaren actief is in het gebied en middelen inzamelt om naar de getroffen regio's te brengen. 

"Gentenaars tonen zich steeds internationaal solidair. De Stad Gent moedigt dat aan en activeert daarom het noodhulpfonds waarmee we ondersteuning bieden bij rampen buiten Europa", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Wat kan je zelf doen? 

We roepen iedereen op om solidair te zijn. Groen verzamelde een overzicht van hulporganisaties die in Marokko in actie schoten. Help hen helpen.

Klimaat ramp 

Het veranderende klimaat zorgt voor extremer weer, natuurrampen zullen zwaarder en frequenter worden. We zijn er nooit klaar voor. Daarom moeten we wereldwijd inzetten om klimaatverandering tot een minumum te beperken en de meest kwestbare gebieden en mensen nu reeds te beschermen.  

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.