Sociale restaurants ontvangen Gault&Millau-chefs tijdens Week van de Pollepel

28 November 2019

Sociale restaurants ontvangen Gault&Millau-chefs tijdens Week van de Pollepel

Tijdens deze ‘Week van de Pollepel’ is er elke dag een activiteit in de acht erkende sociale restaurants in Gent. Morgen, vrijdag, staat alles in het thema van de Italiaanse keuken.

Dé ‘eyecatcher’ van dit jaar was de samenwerking met de Gault&Millau-chefs. Zij gingen de uitdagingen aan om met een beperkt budget en voedseloverschotten te koken.

Schepen van Sociale Economie Bram Van Braeckevelt is betrokken bij het project. Dat komt omdat sociale restaurants ook sociale werkplekken zijn, waar mensen in een stimulerende omgeving begeleid worden om hun talenten te ontwikkelen en werkervaring op te bouwen. Deze medewerkers én hun coaches zijn het kloppend hard van de sociale restaurants.

“Onze sociale restaurants zijn echte leerplekken. Men draait er mee in de keuken, leert er met klanten omgaan, oefent er Nederlands ... Het is een zeer dankbare plek om aan de slag te gaan met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan”, aldus Bram.

De sociale restaurants zijn ontmoetingsplaatsen waar iedereen welkom is om te komen eten. Dat kan, voor wie het nodig heeft, tegen een aangepast tarief: 3 of 5,5 euro, afhankelijk van de financiële situatie. Andere klanten zijn ook welkom maar betalen 8,5 à 9 euro. In 2017 werden 128.000 maaltijden geserveerd.

De Stad draagt 333.000 euro per jaar bij voor de sociale restaurants. Dat geld gaat niet alleen naar de verminderde tarieven maar ook naar het loon van het personeel in de keuken. Gediplomeerde chef-koks leiden er Gentenaars op die geen werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt