Sociaal-circulair project 'Recyclage Gantoise' wint tweede Circuit Circulair

21 September 2023

Sociaal-circulair project 'Recyclage Gantoise' wint tweede Circuit Circulair

Met de subsidie van 36.000 euro wil Mozaïek vzw het project verder uitbreiden naar andere types medisch afval.

Mozaïek vzw is een van de winnaars van de wedstrijd Circuit Circulair. Benieuwd hoe het medisch materiaal van drie Gentse ziekenhuizen in de auto-industrie verwerkt wordt?

Bij 'Recyclage Gantoise' worden de sterilisatiedoeken uit het operatiekwartier van AZ Maria Middelares, AZ Sint-Lucas en UZ Gent verwerkt tot recycleerbare stoffen voor de auto-industrie. Mozaïek vzw stelt daarbij vooral kwetsbare mensen te werk die zo een waardevolle bijdrage leveren aan de circulaire economie.

"Hygiëne in de zorg is noodzakelijk maar gaat helaas gepaard met heel wat wegwerpmateriaal. Mozaïek vzw vermijdt dat deze grote stromen aan medisch materiaal afval worden." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

"Hygiëne in de zorg is noodzakelijk maar gaat helaas gepaard met heel wat wegwerpmateriaal. Mozaïek vzw vermijdt dat deze grote stromen aan medisch materiaal afval worden. Een terechte winnaar van Circuit Circulair", zegt Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

33 ton doeken

De ziekenhuizen verzamelen de doeken en leveren ze in bij Mozaïek. De medewerkers van de vzw verwijderen al het niet-recycleerbare stickermateriaal, zodat enkel recycleerbaar polypropyleen overblijft. Na verwerking worden dat korrels die op hun beurt verwerkt worden tot dashboards voor auto’s. In 2022 werd zo 17 ton aan doekenmateriaal verwerkt en in 2023 staat de teller al op 16 ton.

Circuit Circulair

Er werden meer dan dertig voorstellen ingediend voor de tweede editie van Circuit CirculairEen jury selecteerde tien finalisten die tijdens vijf workshops professionele begeleiding kregen om hun project verder uit te werken naar een haalbare business case. Daar kwamen twee winnaars uit die voor de opstart van hun project een financieel duwtje in de rug krijgen.

Met de subsidie van 36.000 euro wil Mozaïek vzw het project verder uitbreiden naar andere types medisch afval, zoals pipetpuntbakjes of infuuszakken. De vzw onderzoekt nu verschillende pistes, van plastic bakjes smelten voor nieuwe toepassingen tot gebruik als isolatiemateriaal.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.