Extra inspanningen in de aanpak van sluikstort

04 Maart 2021

Extra inspanningen in de aanpak van sluikstort

IVAGO haalde 995 ton sluikstort op in 2020. Dat is een stijging in lijn met de trend van de voorbije jaren. Momenteel worden de data verder geanalyseerd. We werken verder onze acties van de Beleidsnota Proper Gent en IVAGO uit. Zo komt er extra personeel bij IVAGO dat specifiek zal werken aan preventie en sensibilisering inzake sluikstort. Ook de sluikstortcamera's blijven actief.

De cijfers

'Dit zijn geen cijfers om blij van te worden. Analyses volgen. Maar ondertussen ondernemen we actie. We laten het hier niet bij.' - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

IVAGO ruimde vorig jaar bijna 35.000 gemelde sluikstorten op. In 86% van de keren gebeurde dat binnen de twee dagen. Een totaal van 995 ton afval werd zo opgeruimd. 42 ton daarvan kwam uit bermen en grachten, terrein dat voordien niet door IVAGO werd onderhouden.

Analyse en verklaringen

Sluitende analyses en verklaringen zijn er nu nog niet, daarvoor is het te vroeg. Momenteel leggen we de sluikstortdata naast cijfers inzake sensibilisering en handhaving. Het resultaat zal gebundeld worden in het netheidsrapport 2020, te verschijnen in april. We willen niet al speculeren over de impact van corona op deze cijfers. 

We weten wel dat sluikstort geen specifiek Gents probleem is, vele steden en gemeenten kampen met deze problematiek.

We pakken dit aan

In de beleidsnota Proper Gent zijn verschillende acties tegen sluikstort voorzien. Die zullen we verder uitrollen zoals gepland. Er komt ook extra personeel bij IVAGO dat specifiek zal werken aan preventie en sensibilisering inzake sluikstort en zwerfvuil. We versterken dus bij de 'voorkomers', en niet bij de 'opruimers'.

Ook de sluikstortcamera's blijven actief. De impact daarvan op de sluikstortcijfers is nog beperkt, omdat ze nog niet zo lang operationeel zijn. We volgen dit van nabij op. 

Afvalsteward

Nieuw is ook de aanwerving van een 'afvalsteward'. Dat is een medewerker van IVAGO die vooral inzet op het correct aanbieden van afval en dichtbij de mensen aanwezig is in de wijken.

Een gemeenschapswacht stopt na een eerste sensibiliserende tussenkomst. De afvalsteward gaat verder. Die is op het terrein aanwezig, dicht bij de mensen, en werkt samen met hen aan het correct aanbieden van afval en het voorkomen van sluikstort.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.