Slooppremie verlengd wegens succes

28 Maart 2019

Slooppremie verlengd wegens succes

Op 1 januari 2020 wordt de zone binnen de stadsring (R40) een lage-emissiezone (LEZ). Een lage-emissiezone is één van de meest effectieve maatregelen voor een betere luchtkwaliteit. De meest vervuilende auto’s mogen vanaf die datum die zone niet meer in rijden. Als compenserende maatregel kunnen inwoners van de toekomstige LEZ sinds midden 2017 een premie van 1.000 € ontvangen bij de sloop van een oude dieselauto en 750 € voor de sloop van een oude benzinewagen. Wegens succes wordt de slooppremie éénmalig verlengd tot midden 2020.

"Zo is Gent de enige stad in België waar een slooppremie is ingevoerd, waarbij de inwoners van de LEZ hun oude vervuilende diesel of benzine kunnen laten slopen. En het werkt." - Tine Heyse, schepen van Klimaat en Milieu

Schepen van Milieu Tine Heyse: "Eind 2016 besliste Stad Gent tot de instelling van een LEZ. We kozen hierbij bewust om tussen deze beslissing en de uiteindelijke invoering in januari 2020, een ruime periode te laten waarin de Gentenaars zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Stad Gent heeft er ook voor gekozen om de invoering op een zo sociaal mogelijke manier in te voeren. Zo is er de voorbije jaren niet alleen hard ingezet op het verstrekken van informatie, maar rolden we ook een hele waaier aan flankerende maatregelen uit om de overstap naar minder vervuilende wagens en andere vervoersmodi te stimuleren."

"Zo is Gent de enige stad in België waar een slooppremie is ingevoerd, waarbij de inwoners van de LEZ hun oude vervuilende diesel of benzine kunnen laten slopen. En het werkt. Maar liefst 344 Gentenaars vroegen ondertussen een slooppremie aan voor hun oude, sterk vervuilende wagens. We beslissen dan ook om hier nog meer op in te zetten en verlengen deze premie met een periode van 9 maanden tot midden 2020", aldus Tine.

Gentenaars of Gentse bedrijven die niet binnen de stadsring wonen, kunnen andere subsidies aanvragen. De subsidies variëren van een terugbetaling van de instapkost voor autodelen, over een (gedeeltelijke) terugbetaling van een abonnement voor openbaar vervoer bij het inleveren van een nummerplaat, tot zelfs 6.000 € voor de aankoop van een elektrische deelwagen. Gentse bedrijven kunnen ook geld krijgen voor het plaatsen van een publieke laadpaal (1.000 €) of voor het vervangen van een bromfiets door een elektrische (bak)fiets (tot 400 €). Gentenaars die een slooppremie of andere subsidie willen aanvragen kunnen alle details nalezen op www.lez2020.gent.