Schonere energie op werven en evenementen van Stad Gent

20 Juni 2024

Schonere energie op werven en evenementen van Stad Gent

Ons doel is om zowel de leefomgeving te verbeteren als bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Gent.

Het stadsbestuur van Gent heeft nieuwe voorwaarden ingevoerd voor het gebruik van dieselgeneratoren en batterijen op de eigen bouwwerven, evenementen en festivals. Minder geluidshinder, luchtvervuiling en vaak goedkoper.

Waarom?

Oude, slecht onderhouden dieselgeneratoren zorgen voor veel lawaaihinder. Door het ontbreken van productnormen bij oude toestellen, zorgen ze ook voor extra luchtverontreiniging.

Deze oude generatoren werden tot vandaag regelmatig ingezet op bouwwerven maar soms ook op festivals en evenementen. Samen met de bouw- en evenementensector, zocht Stad Gent duurzamere oplossingen en vond die ook.

Gebruik van het elektriciteitsnet

Vanaf nu maken alle stadseigen werven en evenementen zoveel mogelijk gebruik van het bestaande elektriciteitsnet. Er zijn ongeveer 250 elektricteitskasten beschikbaar, waardoor de noodzaak voor dieselgeneratoren sterk vermindert.

Batterijen als duurzaam alternatief

De Stad zet ook in op het gebruik van batterijen, vooral op de grotere eigen bouwwerven. Deze batterijen kunnen piekbelastingen opvangen, bijvoorbeeld bij het gebruik van torenkranen.

"Een torenkraan met batterij zorgt voor een muisstille werf met een minuitstoot van maar liefst 34 ton CO2. Dit komt overeen met de vermeden uitstoot van een vrachtwagen die volledig rondom de aarde zou rijden." - Tine Heyse, schepen van Milieu

Uit kosten-batenanalyses blijkt overigens dat batterijen voor dergelijke werven vaak goedkoper zijn dan dieselgeneratoren.

Nieuwe regels voor dieselgeneratoren

Indien er geen netaansluiting mogelijk is, zoals bij kortere werven of zeer specifieke situaties, mogen dieselgeneratoren nog worden gebruikt.

Deze moeten dan wel voldoen aan de fase IIIA of fase V normen. Deze generatoren produceren minder lawaai, verbruiken minder diesel en stoten aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit​.

Voorbeeldproject – Muisstille werf in de Nieuwebosstraat én in Nieuw Gent

Tine Heyse: "Deze week bracht ik een bezoekje aan de werf van Thuispunt Gent in de Kikvorsstraat. Op deze werf maakt aannemer Vandenbussche NV gebruik van een torenkraan met batterij."

"Resultaat? Een muisstille werf met een minuitstoot van maar liefst 34 ton CO2. Dit komt overeen met de vermeden uitstoot van een vrachtwagen die volledig rondom de aarde zou rijden."

Stad Gent hoopt met haar beleid ook andere partners te inspireren. De praktijk wijst uit dat ook derden intussen graag batterijen inzetten.

Stad Gent hoopt met haar beleid ook andere partners te inspireren. De praktijk wijst uit dat ook derden intussen graag batterijen inzetten.

Zo wordt bij de bouw van 53 studentenkoten in de Nieuwebosstraat gebruik gemaakt van een torenkraan met werfbatterij. En kiest ook Thuispunt Gent op een grote werf in de Kikvorsstraat in Nieuw Gent resoluut voor een werfbatterij.

Dit kunnen we uiteraard enkel maar toejuichen.

Toekomstvisie

Deze nieuwe maatregelen zijn een nieuwe belangrijke stap richting een duurzamer Gent. We zullen de aanpak eerst evalueren op de stadseigen werven en evenementen.

Op basis van deze evaluaties zullen we bekijken hoe we deze maatregelen breder kunnen uitrollen in de stad.

Want elke dieselgenerator minder, betekent een plus voor onze levenskwaliteit. Ons doel is om zowel de leefomgeving te verbeteren als bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Gent.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.