De scholen openhouden, een zaak van ons allemaal

18 Maart 2021

De scholen openhouden, een zaak van ons allemaal

De stijgende coronacijfers laten zich ook voelen in het onderwijs. Het aantal coronabesmettingen bij kinderen en jongeren neemt fors toe. Daar is veel ongerustheid over bij de onderwijsnetten en leerkrachten. Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs doet een oproep om de coronamaatregelen te blijven respecteren en pleit opnieuw voor flankerende maatregelen, zoals het versneld vaccineren van schoolteams.

Onderwijs onder druk

De stijging van de coronacijfers die opnieuw zichtbaar is in de brede samenleving, heeft ook impact op het onderwijs. Heel veel mensen doen er alles aan om de scholen open te houden op een goede manier, maar er staat weer bijzonder veel druk op het systeem.

"Willen we onze scholen openhouden en een normaal derde trimester met 100% contactonderwijs, dan moeten we ons met zijn allen aan de maatregelen houden.” - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Sinds 3 weken kampt wekelijks zowat de helft van alle Gentse scholen met corona. De cijfers zitten nu al 4 weken op een rij op een hoog plateau, met pieken tot 60 meldingen per dag. Deze week zijn in Gent in het basisonderwijs bovendien een volledige lagere school en ook meerdere klassen overgeschakeld op afstandsonderwijs. Sluiting wegens overmacht, heet dat, omdat er te veel leerkrachten wegens besmetting of quarantaine niet fysiek aanwezig kunnen zijn. In het buitengewoon onderwijs zijn een lagere en een secundaire school dicht wegens overmacht en ook een internaat moet een week de deuren sluiten.

Versneld vaccineren

De vraag naar vervroegde vaccinatie leeft erg hard op de schoolvloer en in de kinderopvang. Gents onderwijsschepen Elke Decruynaere maakt zich zorgen en pleit ervoor om het onderwijzend personeel versneld op te nemen in de vaccinatiestrategie.

“Als we het eens zijn dat het openhouden van scholen een prioriteit is, dan moeten we het hebben over het versneld vaccineren van wie elke dag met onze kinderen en jongeren werkt." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Ook een testbeleid dat vertrouwen kan geven aan leerkrachten, kan ondersteunen. Het huidige testbeleid staat onder grote druk en is eigenlijk nauwelijks bestand tegen de toevloed aan besmettingen die ze moeten traceren en begeleiden. Er moet iets komen, om al die scholen en die leerlingen een volwaardig 3e trimester te geven.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.