Scholen aan de slag met duurzame voeding

06 April 2023

Scholen aan de slag met duurzame voeding

"We zijn trots om samen, vanuit verschillende stadsdiensten, met dit Europese project de gezondheid en het welzijn van kinderen én het klimaat een duw in de rug te geven." - Schepenen Tine Heyse, Evita Willaert en Hafsa El-Bazioui

SchoolFood4Change is een Europees project in samenwerking met Rikolto waarbij scholen een gratis traject volgen gedurende een jaar om een duurzaam voedingsbeleid te ontwikkelen. In Gent is er plaats voor twintig scholen! Vijf scholen sprongen al op de kar: Go Lyceum! in de stationsbuurt, Don Bosco Sint-Denijs-Westrem en De Buurt, De Mozaïek en De Sassepoort in Sluizeken-Tolhuis-Ham.

Leuke initiatieven

In het project gaan leerlingen, leerkrachten en ouders samen met de Stad Gent en andere partners aan de slag met duurzaam voedsel. Dat leidt tot heel wat leuke resultaten: zo krijgen de kinderen van De Mozaïek elke middag gratis soep die ze mogen opfleuren met kruiden, croutons of kaas.

De school heeft ook een gratis kruidenierswinkeltje met gezonde aanvullingen voor de brooddoos, zoals olijfjes, paprika of radijsjes.

Overal anders

Elke school kiest voor andere initiatieven. Go! Lyceum Gent wil de fruitoverschotten van lokale handelaars als gezonde tussendoortjes aanbieden, en bij Don Bosco Sint-Denijs-Westrem leggen ze een pluktuin met fruitbomen en een moestuin aan.

"Op een lege maag kan je niet leren. Dat we hiermee ook een brede en permanente verduurzaming in de cateringsector realiseren, maakt het een win-win." - Schepenen Tine Heyse, Evita Willaert en Hafsa El-Bazioui

Bovendien krijgen de leerlingen twee keer per week gratis soep, gemaakt van groenteoverschotten van lokale supermarkten.

"We zijn trots om samen, vanuit verschillende stadsdiensten, met dit Europese project de gezondheid en het welzijn van kinderen én het klimaat een duw in de rug te geven."

"Belangrijk, want op een lege maag kan je niet leren. Dat we hiermee ook een brede en permanente verduurzaming in de cateringsector realiseren, maakt het een win-win", zeggen schepenen Tine Heyse, Evita Willaert en Hafsa El-Bazioui.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.