Schepen Filip Watteeuw plant eerste toekomstboom

27 Januari 2022

Schepen Filip Watteeuw plant eerste toekomstboom

Dinsdagochtend, 25 januari 2022, ging de eerste toekomstboom in Gent de grond in. Schepen Filip Watteeuw plantte eigenhandig een wintereik in het grasveldje tussen de tussen de Stokerijstraat en de Désiré Fiévéstraat. De boom krijgt minstens 100 jaar om vrij uit te groeien. Het initiatief kwam van het Gentse Milieufront.

Dit voorjaar worden er een 40-tal toekomstbomen geplant. Het zijn bomen dit minstens de komende 100 jaar de vrijheid krijgen om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze uitgroeien tot monumentale bomen.

"Een evidente beslissing, maar niet evident om uit te voeren, want daarvoor moeten we ontharden en moeten we keuzes maken, zoals het opgeven van parkeerplaatsen." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

Niet alleen in parken

Daarvoor is ruimte nodig. Zowel onder als boven de grond heeft een boom veel plaats nodig. Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte, Stedenbouw en Mobiliteit maakt die ruimte graag voor de bomen. "De toekomstbomen komen niet enkel in parken, maar ook in andere plaatsen op het openbaar domein."

"Een evidente beslissing, maar niet evident om uit te voeren, want daarvoor moeten we ontharden en moeten we keuzes maken, zoals het opgeven van parkeerplaatsen."

Klimaatrobuust

"Dat valt niet bij iedereen in de smaak. Maar het verrijkt de publieke ruimte en past volledig in het kader van een klimaatrobuuste stad: ontharden, meer groen, meer diversiteit voor fauna en flora."

De eerste 40 bomen worden dit jaar geplant op 10 locaties, daarna volgen er nog een 30-tal locaties. Bewoners konden suggesties doen over geschikte locaties. In totaal werden ruim 130 locaties gesuggereerd. De tweede toekomstboom wordt binnenkort geplant aan de Watersportbaan.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.