Schepen Elke Decruynaere op pad in de beestige zomer

16 Juli 2020

Schepen Elke Decruynaere op pad in de beestige zomer

Deze week startten de eerste van 99 activiteiten die schepen Elke Decruynaere ondersteunde met subsidies in kader van de open oproep 'Operatie Beestige Zomer'. De context is bekend: door de corona-omstandigheden brengen meer kinderen en jongeren de zomer door in onze stad, dicht bij hun kot. Daarom werd een oproep gelanceerd waarbij burgers en organisaties extra activiteiten konden voorstellen.

Elke bezoekt deze zomer enkel initiatieven die binnen deze subsidie werden goedgekeurd. De eerste halte was Al Istiqama, waar ze in gesprek ging met twee broers, beiden leerkracht, maar bovenal ook enthousiaste trekkers van de organisatie. Tijdens het schooljaar focust Al Istiqama onder andere op huiswerkbegeleiding. Maar deze zomer vormden ze in spoedtempo hun werking om tot een coronaproof instuif- en jeugdwerking voor de kinderen en jongeren uit de Brugse Poort. 

Zingende zussen

Een dag later was het kamp 'Zing Mee' van de zussen Ahanna en Kalinka aan de beurt. Deze twee muzikale zussen brachten de quarantaine al zingend door. Dankzij de subsidie organiseerden ze deze week een muziekkamp voor kinderen uit het Rabot. De twee doen deze week geen vakantiejob, maar bieden met dit kamp de kinderen uit de buurt de kans om zich uit te leven onder begeleiding van live-muzikanten. De groep bruiste van energie en vrolijkheid!

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd: “Operatie Beestige Zomer doet de verschillende puzzelstukken uit het Rabot in elkaar vallen: twee getalenteerde zingende zussen, een brede school-coördinator die hen ondersteuning biedt, een brugfiguur die haar leerlingen toeleidt en enthousiaste kinderen die na maanden van lockdown de tijd van hun leven beleven én hun zangtalent ontdekken.”

Afgelopen woensdag bezocht Elke een reeks 'beestigezomer'-initiatieven in de Meubelfabriek, de tijdelijke invulling in de Brugse Poort. Nog maar enkele weken geleden schreven enkele jongeren daar nog een open brief naar het stadsbestuur met de vraag naar meer inspraak en middelen. Ze tekenden in op de subsidie-oproep, stampten op enkele weken tijd de organisatie 'Bijenkorf' uit de grond, richtten een zaal van de Meubelfabriek in tot voetbal-, boks- en speelruimte. Deze zomer organiseren ze dagelijks sport- en spelactiviteiten voor kinderen en jongeren uit de buurt. De handen uit de mouwen steken heet dat!

Girls go BOOM

Elke kijkt uit naar alle volgende initiatieven. Er staat nog heel wat moois op de planning de komende weken: racen met zeepkisten, oorbellen maken, toneel spelen, kokerellen voor kinderen, poëzie ontdekken ...

Nog een toffe werking: Girls go BOOM. Zij organiseren dankzij de subsidie enkele workshops op zondag. Girls go BOOM wil - onder het motto 'girls rock'- meisjes samenbrengen en hen inspireren om zelf een band te starten of iets te organiseren. Ook natuur-ontdekking is mogelijk, bij JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Een jeugdbeweging die zichzelf de beestigste jeugdbeweging noemt, kan natuurlijk niet onderdoen in het ‘beestige’ aanbod. Zij organiseren het (w)algelijk kamp voor de jongste natuurliefhebbers.

Een overzicht van de 99 initiatieven die we de komende maanden kunnen ondersteunen door #OperatieBeestigeZomer vind je via deze link.