Samen tegen vervoersarmoede

07 Oktober 2021

Samen tegen vervoersarmoede

Niet op een stageplek geraken wegens geen vervoer, is voor sommige jongeren de trigger om met de opleiding te stoppen. Dat is bijzonder jammer. Raadslid Sara Matthieu is daarom tevreden dat kwetsbare jongeren die naar hun stage- of werkplaats reizen ondersteuning krijgen van Stad Gent.

In het kader van duaal leren doen veel jongeren uit beroepsgerichte onderwijsrichtingen ervaring op tijdens een stage. De verplaatsing naar de stage- of werkplek is niet altijd evident.

Om te vermijden dat jongeren omwille van vervoersarmoede hun opleiding niet afronden, gaat de stad via de scholen 10-ritten kaarten verdelen. Zo kunnen de jongeren met het openbaar vervoer toch hun stageplaats of werkplaats bereiken. 

"We investeren stevig in vervoersarmoede, en dat betaalt zich later terug in tevreden en actieve Gentenaren." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Doeltreffende acties op maat

Sara Matthieu reageert alvast enthousiast in de gemeenteraad: "In Gent willen we zoveel mogelijk mensen aan de slag. Jongeren krijgen kansen op de schoolbanken, tijdens een stage of zelfs al op een eerste werkplaats. Stad Gent helpt die jongeren nu met gerichte en doeltreffende acties op maat. Dat maakt mij ontzettend fier op onze stad.

"We investeren stevig in vervoersarmoede, en dat betaalt zich later terug in tevreden en actieve Gentenaren."

"Stad Gent doet al heel wat inspanningen om vervoersarmoede tegen te gaan. Hierbij wordt gekeken naar financiële drempels, maar ook naar het wegnemen van fysieke drempels." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"Stad Gent doet al heel wat inspanningen om vervoersarmoede tegen te gaan. Hierbij wordt gekeken naar financiële drempels, maar ook naar het wegnemen van fysieke drempels. Beide zijn een bron van vervoersarmoede", voegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, er aan toe. "Zo is er onder meer een gratis Buzzy Pazz voor jongeren van 6 tot 14 jaar oud en zijn er taxicheques. Daarnaast zorgen we ook voor toegankelijke haltes."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.