Samen tegen ongestelde vragen

30 September 2021

Samen tegen ongestelde vragen

Armoede is een probleem met veel facetten. Zo heeft menstruatiearmoede een grote impact op het leven van meisjes. Maar liefst 5% van de Vlaamse meisjes bleef al eens weg van school, omdat ze geen menstruatie-producten konden betalen. Daarom ging deze week in 7 secundaire Gentse scholen een proefproject van start dat menstruatieproducten voorziet voor leerlingen.  

Dubbel taboe

In Vlaanderen heeft één op de acht meisjes tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld om maandverband of tampons te kopen. Voor meisjes die in armoede leven is dit nog een stuk hoger, bijna 50% van hen heeft wel eens niet genoeg geld gehad om de nodige producten te kopen. Op deze problematiek rust een dubbel taboe: langs de ene kant is er het taboe van armoede, langs de andere kant heerst er nog altijd een taboe op menstruatie.

 

Deze week mocht ik het project tegen menstruatiearmoede in de Gentse scholen aftrappen in de Toren van Babel. Er werd een box met producten geplaatst in de toiletten, zodat leerlingen gratis toegang hebben tot menstruatieproducten. De scholen worden ondersteund door het sociaal beleid, zodat zij zich kunnen blijven toeleggen op hun kerntaak en de leerlingen toch de nodige ondersteuning krijgen.” Elke Decruynaere, schepen van onderwijs

"In ons Gents onderwijsbeleid zetten we bewust in op het armoedebeleid op school." Elke Decruynaere, schepen van onderwijs

Proefproject menstruatiearmoede

In ons Gents onderwijsbeleid zetten we bewust in op het armoedebeleid op school. Het Onderwijscentrum Gent vroeg een subsidie aan bij de Vrouwenraad om dit schooljaar een proefproject te kunnen uitrollen in enkele scholen. Samen met de vrouwenbeweging VIVA-SVV en de Gentse dienst Lokaal Sociaal beleid werkten ze een aanbod uit rond de bestrijding van de menstruatiearmoede.

 

Toegankelijke menstruatieproducten

Het project kreeg de naam ‘Samen tegen ongestelde vragen’ en zet ten volle in op menstruatiearmoede en -schaamte bij jonge tienermeisjes om deze genderongelijkheid weg te werken. Het ging deze week van start in zeven secundaire Gentse scholen. In deze scholen wordt een aanbod van sensibilisering en vorming voorzien. Maar er worden ook menstruatieproducten ter beschikking gesteld aan de leerlingen van de eerste graad op voldoende discrete, maar toch toegankelijke plaatsen zoals de toiletten. Er wordt nauw samengewerkt met de schoolteams, de brugfiguren en de scholieren zelf, voor een goede werking op maat.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.