Ruimte om te voetballen

13 April 2023

Ruimte om te voetballen

"Voetbal is een universele taal. Een bal en een veld is voldoende om iedereen te doen samenspelen." - Bert Misplon, gemeenteraadslid 

Voetbal, die belangrijkste bijzaak, leeft niet alleen onder supporters en spelers van topclubs maar ook in de Gentse wijken en parken, waar jongeren en sportievelingen graag een balletje trappen. Voor Groen gemeenteraadslid Bert Misplon is het belangrijk dat er voldoende ruimte in de buurten aanwezig is om te spelen en te sporten.

Dat is goed voor de fysieke en mentale gezondheid maar ook bevorderlijk voor de sociale cohesie. Bert: "Voetbal is een universele taal. Een bal en een veld is voldoende om iedereen te doen samenspelen."

De wachtlijsten bij de veldvoetbalclubs getuigen van de populariteit van deze sport, maar er is ook een taak weggelegd voor de  gemeenschap, de lokale overheid om te voorzien in voldoende vrij toegankelijke ruimte om te kunnen sporten. 

Gezocht: publieke velden

In de gemeenteraadscommissie vroeg Bert aan schepen Bracke naar de stand van zaken op het vlak van publieke voetbalvelden in Gent.

Algemeen maar ook concreet: "Waarom en tot wanneer is het omheinde publieke voetbalveld in de Gentbrugse Meersen afgesloten voor het publiek?"

Pannakooien en trapveldjes

Op dit moment heeft Gent vijf volwaardige publieke veldvoetbalvelden: aan het Henri Story park, aan de Hoge Weg, aan Jan Yoens en in het park Claeys-Bouüaert.

"Je merkt onmiddellijk hoe populair nieuwe trapveldjes zijn, nog voor de inhuldiging werd het trapveldje aan de Watersportbaan al volop gebruikt." - Bert Misplon, gemeenteraadslid

Het is nog afwachten naar de concrete datum maar bijkomend gaat het terrein aan de sportcluster in de Gentbrugse Meersen ook weer open gaan. Dit is voorlopig niet toegankelijk door noodzakelijke drainagewerken. 

Naast verschillende pannakooien zijn er ook 35 trapveldjes in kunstgras of op natuurlijk gras over het Gentse grondgebied verspreid.

Hyperpopulaire velden

De opmaak van de plannen voor het publieke trapveldje aan FC Rooigem gaat verder maar de realisatie is niet meer voor deze legislatuur gepland.

Wel legde de Stad recent aan de Watersportbaan een nieuw trapveld aan en in de loop van 2024 zou de Groendienst in Nieuw Gent nog een pannaveld aanleggen.

Bert Misplon: "Je merkt onmiddellijk hoe populair nieuwe trapveldjes zijn, nog voor de inhuldiging werd het trapveldje aan de Watersportbaan al volop gebruikt."

Openstellen terreinen door clubs

De schepen erkent de hoge nood aan publieke terreinen die vrij toegankelijk zijn, daarom zet de Stad in op verschillende sporen.

Enerzijds zoekt de Stad actief naar nieuwe locaties bij de opmaak van wijkstructuurschetsen en ontwikkelingsplannen. Ze verhoogt de bespeelbaarheid van beschikbare sites door in te zetten op intensief bespeelbare ondergronden zoals kunstgras.

Anderzijds onderzoekt de Sportdienst, in wijken waar er geen publieke alternatieven zijn, of er op vrije momenten clubs zijn die hun terreinen kunnen openstellen voor de buurt mits de nodige omkadering.

Zoek je een sportlocatie?

Ben je zelf op zoek naar een geschikte locatie in je buurt om buiten te spelen en te sporten? 

Op deze website van Stad Gent kan je alle buitenspeel- en sportlocaties terugvinden met handige zoekfilters.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.