Rookvrije stations in Gent

27 Mei 2021

Rookvrije stations in Gent

Stad Gent neemt dankzij Groen deel aan een proefproject om treinstations en perrons rookvrij te maken. Sportvelden, speelterreinen en openbare gebouwen zijn al enkele jaren rookvrij, ook stations moeten volgen, zegt raadslid Sara Matthieu: “Door zo veel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken, creëren we een rookvrije generatie en wordt niet-roken de norm. Bovendien is het voor alle treinreizigers gezonder reizen en blijven de stations van sigarettenpeuken gespaard.”

Schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw reageert enthousiast op Sara's vraag in de gemeenteraad: “Stad Gent heeft in 2019 het charter 'Generatie Rookvrij' getekend, daarom biedt Gent zich samen met Mechelen graag aan als pilootproject bij de NMBS.”

“Door zo veel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken, creëren we een rookvrije generatie en wordt niet-roken de norm." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Generatie Rookvrij

Stad Gent is al langer een pionier in mobiliteit , en wil ook nu vooroplopen door het rookvrij maken van de treinstations en perrons. Daarvoor keek raadslid Sara Matthieu naar de Stad Mechelen, die in een open brief aan de NMBS-top vroeg om de stationsingangen en perrons rookvrij te maken: “Gent ondertekende mee de campagne 'Generatie Rookvrij' die ervoor moet zorgen dat ieder kind dat in 2019 of later is geboren, rookvrij kan opgroeien."

"Ik wil samen met een brede beweging van burgers en organisaties mee streven naar een samenleving waar niemand nog lijdt onder de zware gevolgen van roken en meeroken.”

"Die regelgeving is eigenlijk verouderd. Daarom vraagt de Stad aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet om het verbod op roken afdwingbaar te maken." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Wetgeving

Schepen voor Mobiliteit Watteeuw zegt dat de Stad contact zal opnemen met de NMBS om zich als pilootproject aan te bieden: “Om de stations rookvrij te maken moeten er nog enkele aanpassingen in de wetgeving gebeuren. De wet inzake de spoorwegpolitie laat roken op open perrons nog steeds toe. Die regelgeving is eigenlijk verouderd."

"Daarom vraagt de Stad aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) om het verbod op roken afdwingbaar te maken. Ook de stations zullen enkele kleine aanpassingen moeten doorvoeren die duidelijk maken dat ze vanaf nu rookvrij zijn. En dat zorgt voor een gezondere stad voor alle Gentenaren, jong en oud.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.