Roofvogels zijn geen showbeesten

25 Januari 2018

Roofvogels zijn geen showbeesten

Op initiatief van schepen van Dierenwelzijn Tine Heyse, keurde de Gentse gemeenteraad deze week een verbod goed om op het openbaar domein in gevangenschap gehouden roofvogels en uilen ten toon te stellen, ermee te paraderen of om deze dieren op welke wijze dan ook te betrekken bij publieke evenementen. Met deze beslissing geeft Stad Gent een krachtig signaal dat dierenwelzijn hoog in het vaandel wordt gedragen en dat roofvogels geen huisdieren zijn, maar ook dat ze de openbare veiligheid wil garanderen.

"Roofvogels zijn geen huisdieren. Ze hebben ruimte en natuur nodig. Om te vermijden dat mensen aangespoord worden om er een te kopen, zullen er voortaan geen roofvogelshows en -demonstraties meer te zien zijn op het openbaar domein in Gent."  Tine Heyse, schepen van Dierenwelzijn

"Roofvogels zijn geen huisdieren. Ze hebben ruimte en natuur nodig. Om te vermijden dat mensen aangespoord worden om er een te kopen, zullen er voortaan geen roofvogelshows en -demonstraties meer te zien zijn op het openbaar domein in Gent. Het zien van een show of demonstratie met roofvogels en uilen kan mensen inspireren om zich een roofvogel of uil aan te schaffen en als huisdier te houden. Nochtans zijn en blijven het roofdieren, wat altijd een potentieel gevaar inhoudt. Daarnaast is het ook niet goed voor het welzijn van de dieren. Uilen, valken en buizerds zijn niet gemaakt om op een stokje te zitten."  Tine Heyse, schepen van Dierenwelzijn

Voor de jaarlijkse viering van Sint-Bavo als patroonheilige van de valkeniers in de Sint-Baafskathedraal in Gent, wordt een uitzondering toegestaan. Deze viering, georganiseerd door de  Belgische Valkerij Federatie, heeft een grote erfgoedwaarde en wordt als een traditioneel en aloud gebruik beschouwd.

Het vrijlaten van gerevalideerde wilde roofvogels en uilen door de erkende Vogelopvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren (VOCs) valt niet onder het verbod. Vogelopvangcentra krijgen vaak te maken met ontsnapte roofvogels, die in erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. Er is wel wetgeving over de manier waarop de vogels gehouden worden, maar controles vanuit de Vlaamse overheid zijn zeldzaam.

Naar aanleiding van het verbod organiseerde Vogelbescherming Vlaanderen een persmoment in het natuurgebied Bourgoyen Ossemeersen. Bij dit persmoment is een gerevalideerde torenvalk vrijgelaten. Het verbod in Gent kwam tot stand onder impuls van de campagne ‘Alleen uilen kopen echte uilen’ die Vogelbescherming Vlaanderen al sinds 2015 voert. Eerder pakten ze al uit met de slogan ‘roofvogels zijn geen showbeesten’.