Rolstoeltoegankelijke trams en bussen

13 Februari 2020

Rolstoeltoegankelijke trams en bussen

Vanaf 1 februari hoeven rolstoelgebruikers niet meer te reserveren voor het gebruik van tram en bus. Goed nieuws, alleen blijkt dat de 14 oudste Hermelijntrams in Gent ontoegankelijk blijven. Een draagbare oprijplaat zou hier een oplossing voor kunnen zijn volgens Sara Matthieu.

Op de Gentse tramlijnen 1 en 2 zijn de meeste halten aangepast voor onder meer rolstoelgebruikers en dat is uiteraard een goede zaak. Alleen blijkt er nog steeds een kloof te bestaan tussen het perron en de tramvloer. Bij de nieuwe trams is er een ingebouwde uitklapbare oprijplaat om die afstand te overbruggen. Er rijden echter nog steeds 14 oude Hermelijntrams rond waarbij dit niet het geval is. Vervelend voor rolstoelgebruikers, die uiteraard niet weten wanneer er al dan niet een toegankelijke tram voor hen aan de halte verschijnt.

De oplossing is nochtans simpel: draagbare oprijplaten voorzien zoals De Lijn zelf al jaren doet op de oudste kusttrams. Raadslid Sara Matthieu was blij te vernemen dat Schepen Filip Watteeuw de problematiek wil aankaarten bij De Lijn op hun volgend overleg. Zo worden hopelijk binnenkort alle trams op lijn 1 en 2 echt toegankelijk.