Rewild The City met Liesbet en Filip

27 Maart 2025

Rewild The City met Liesbet en Filip

De lente is in het land en bij veel mensen begint het te kriebelen om in de tuin of op het koertje te werken.

Tuinen en andere buitenruimtes zijn een troef om de stad biodiverser, klimaatrobuster en groener te maken. Raadslid Liesbet De Weder vroeg aan schepen Filip Watteeuw of Gent ook zou intekenen op het project Tuinrangers, of op welke andere manieren Gent haar burgers stimuleert om meer ruimte voor natuur te maken op privaat terrein.

Tuinrangers?

Vlaanderen heeft het project Tuinrangers dat burgers aanmoedigt om meer ruimte voor natuur te creëren in hun tuin. Na een tuinsafari krijgen burgers advies over het aanleggen van bloemenweides, het planten van bomen of het creëren van geveltuintjes en vijvertjes. Het project levert goede resultaten op, waarbij burgers effectief snel aan de slag gaan met de gekregen tips.

In de lente van 2025 zou het Agentschap Natuur en Bos een nieuwe oproep doen aan de lokale besturen om hieraan deel te nemen. Liesbet vroeg aan schepen Filip Watteeuw of Gent als lokaal bestuur van plan is om deel te nemen aan het project.

Rewild The City

De schepen bevestigde het belang van het vergroenen en ontharden van de stad en gaf aan dat Gent een vooruitstrevend milieu- en klimaatbeleid zal blijven voeren. Onder meer met het project Rewild The City, waarmee Stad Gent inzet op ontharding en vergroening, met lokale proefprojecten en samenwerkingen tussen publieke en private spelers.

Binnenkort zullen de eerste resultaten op het terrein te zien zijn: de heraanleg van de Blaesstraat en Ploegstraat als groene woonerven wordt gefinancierd vanuit het budget van Rewild The City.

"Misschien kunnen we binnenkort zelfs landelijke gemeenten uitnodigen om eens op natuur- en klimaatsafari te komen in Gent?" - Liesbet De Weder, gemeenteraadslid Groen

Daarnaast ondersteunt Stad Gent ingrepen zoals groendaken, wadi’s, ontharding en hemelwaterputten. De actie Planten met Buren geeft jaar na jaar een grote stimulans om samen met je buren te ontharden en te vergroenen.

Omdat Gent al tal van initiatieven onderneemt en het project Tuinrangers niet gratis is, zal de Stad niet ingaan op de Vlaamse oproep.

Schepen Watteeuw riep burgers wel op om samen met familie, buren en kennissen deel te nemen aan het Vlaams Kampioenschap tegelwippen, waarbij elke gewipte tegel bijdraagt aan een groene stad. "En in Gent zijn we graag kampioenen", voegde hij toe.

Een biodiverse en klimaatrobuuste stad

Liesbet is heel tevreden met het ambitieuze beleid van Gent, dat een inspiratiebron kan zijn voor andere gemeenten. Ze benadrukte ook het grote belang van biodiversiteit, die volgens wetenschappelijke rapporten vaak groter is in de stad dan daarbuiten.

"Misschien kunnen we binnenkort zelfs landelijke gemeenten uitnodigen om eens op natuur- en klimaatsafari te komen in Gent?", besluit Liesbet.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.