Europese prijs voor renovatieproject ‘Gent Knapt Op’

09 December 2021

Europese prijs voor renovatieproject ‘Gent Knapt Op’

Het renovatieproject stadsproject ‘Gent knapt op’, dat woningen van kwetsbare eigenaars renoveert via een rollend fonds, kaapt een Europese RegioStars Award weg in de categorie ‘Een groen Europa’. Gent Knapt Op toont hoe sociaal beleid en klimaatbeleid hand in hand gaan.

Gent kampt met een gebrek aan betaalbare, energiezuinige woningen voor kwetsbare gezinnen. Het project 'Gent knapt op' biedt een antwoord op dat probleem. Kwetsbare huiseigenaars krijgen 30.000 euro en begeleiding om basiscomfort, veiligheid en energie-efficiëntie van de woning aan te pakken. Verkopen ze het huis later, dan vloeit het geld terug naar de Stad. Zo kunnen steeds nieuwe gezinnen geholpen worden. De steun gaat naar mensen met een laag inkomen. Vaak zijn het eigenaars die wel een woning konden kopen, maar daarna geen geld meer hadden om de nodige werken uit te voeren.

"Gent Knapt Op is vooral een sociaal project. We verbeteren de woonkwaliteit en gezondheid van kwetsbare gezinnen door basisproblemen aan te pakken, zoals schimmel, vochtproblemen, onbetrouwbare elektriciteit, verwarming of enkel glas. Met de werken gaan de energieprestaties van de woningen er ook fors op vooruit." - Schepen van Wonen Tine Heyse

Waardering en erkenning van Europa

Met het project wint Gent de Europese Regiostarts-award. "We zijn hier erg fier op", zegt Tine. "Dit sterkt ons om er nog meer voor te zorgen dat een goede, energiezuinige woning ook voor mensen met een beperkt inkomen mogelijk wordt. Als frontrunner hopen we hiermee ook andere Vlaamse en Europese steden te inspireren.”

'Gent Knapt Op' loopt al een paar jaar en bouwt verder op eerdere projecten 'Dampoort knapt op' en 'Rabot knapt op'. Het project wordt gerealiseerd met 5 miljoen euro steun van de Europese Unie. Ondertussen zijn al een dertigtal woningen opgeknapt, en zitten in totaal 85 gezinnen in het traject. De woningen zouden eind april volgend jaar allemaal afgewerkt moeten zijn.

200 gezinnen extra

Tine Heyse voorziet 6 miljoen euro om het project uit te breiden. Met dat extra budget kunnen nog eens 200 gezinnen worden geholpen. 

Gent Knapt Op maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen om energiearmoede te bestrijden. Dat bestaat onder andere uit de energierenovatie van sociale woningen en huurhuizen, renteloze leningen voor energierenovaties en energiescans om snel het energieverbruik te laten dalen bij kwetsbare gezinnen. ‘Gent Knapt Op’ is een samenwerking van Stad Gent en OCMW, Sivi vzw, Samenlevingsopbouw Gent, vzw Domus Mundi vzw, De Energiecentrale, KU Leuven, UGent en AP Hogeschool.