Renovatiecoaches versnellen aanpak energie in appartementsgebouwen

01 April 2021

Renovatiecoaches versnellen aanpak energie in appartementsgebouwen

Energiezuinige renovaties zijn nodig in veel appartementsgebouwen. Geen gemakkelijke opdracht, zeker niet voor wie moet rondkomen met een laag inkomen. Stad Gent zet renovatiecoaches in voor communicatie, technische expertise en financieel advies. 

Appartementen zijn goed voor 40% van het totale aantal Gentse woningen. Maar hoe krijgen we de eigenaars mee in ambitieuze energierenovatieprojecten? Offertes, inzicht in premies, technische kwesties, mede-eigenaars overtuigen -- bij appartementsgebouwen is dat een hele klus. 

De Energiecentrale, het Gents adviespunt voor energiezuinig bouwen en wonen, experimenteerde de afgelopen jaren met intensieve begeleiding van eigenaars of huurders van individuele appartementen en van verenigingen van mede-eigenaars en syndici. Die aanpak wordt nu opgeschaald. De stad gaat op zoek naar een nieuwe renovatiecoach voor appartementen.

"Een renovatiecoach voor appartementen neemt de zorgen van eigenaars en huurders weg. Dat zal de energiezuinige renovatie van appartementen versnellen." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Tine Heyse: “Energiezuinige renovaties zijn nodig in veel Gentse appartementsgebouwen. Geen gemakkelijke opdracht, zeker niet voor wie moet rondkomen met een laag inkomen. Naast geld zijn er vaak nog drempels zoals een gebrek aan technische kennis, sociaal netwerk, de taal of gezondheid. Een renovatiecoach voor appartementen neemt de zorgen van eigenaars en huurders weg. Dat zal de energiezuinige renovatie van appartementen versnellen.”

De eerste taak van de renovatiecoaches is om bewoners en andere leden van de VME te overtuigen om de renovatie van de appartementen op te starten. Naast de technische en financiële ondersteuning helpen ze ook het beslissingsproces zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo geven ze advies over isoleren, nieuwe ramen of verwarming. Ook maken ze de bewoners en eigenaars wegwijs in het kluwen van premies en leningen. En zorgen ze ervoor dat de gebouwen voldoen aan de nieuwe normen.

Werk aan de winkel

De uitdaging is groot. De stad Gent liet in 2016 een screening uitvoeren naar de energieprestaties van de woningen. Daaruit bleek dat slechts 6% van de appartementen toen voldeed aan de drie basiscriteria: dubbel glas, dakisolatie en energiezuinige verwarmingsinstallatie. De aanstelling van een renovatiecoach voor appartementen moet ertoe bijdragen om die cijfers om te buigen, en het aantal gerenoveerde appartementen in Gent verder op te drijven.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.