Europese investeringen voor renovatie Gentse woningen

21 Januari 2021

Europese investeringen voor renovatie Gentse woningen

De Europese Unie trekt 1,4 miljoen euro uit voor de uitbreiding van de Gentse Energiecentrale. Schepen Tine Heyse: “De stad ondersteunt mensen om te renoveren zonder zorgen. De EU weet die aanpak blijkbaar te waarderen. Met deze middelen kunnen we het aantal energierenovaties van Gentse woningen gevoelig verhogen.”

De Europese steun komt uit het ELENA-fonds, gericht op het klimaatbeleid van lokale besturen. Voor het project heeft Stad Gent de krachten gebundeld met intercommunales Leiedal en IGEMO. De totale subsidie voor de drie partners bedraagt 3.246.300 euro.

Voor Gent betekent dit vier renovatiebegeleiders en administratieve ondersteuning, voor een bedrag van 1.425.000 euro. Zelf draagt de Stad 330.000 euro bij. Het project kreeg de naam SUPRA mee. De samenwerking werd op 19 januari 2021 goedgekeurd in de Commissie Milieu, Personeel en FM van de gemeenteraad.

"In de eerste vijf jaar begeleidde de Energiecentrale 2.100 realisaties, waarbij Gentenaars voor 30 miljoen euro investeerden. Met de Europese middelen zal dat nog gevoelig stijgen.” - Tine Heyse, schepen van Wonen

Renoveren zonder zorgen

De werking van de Energiecentrale staat centraal in de Gentse ambitie om de Gentse woningen energiezuinig, gezond en comfortabel te maken. ‘Ontzorging’ is daarbij de basisregel. Dat gebeurt met een brede waaier aan gratis diensten: renovatieadvies aan huis, het zoeken van aannemers en begeleiding bij de werken, aanvragen van energiepremies of een energielening.

EU wil resultaten zien

De EU legt wel een resultaatsverbintenis op voor de subsidies. De nieuwe medewerkers moeten zorgen voor investeringen in energiezuinigheid in particuliere woningen voor minstens 15 keer het subsidiebedrag. Dat staat voor een totale investering van 16.500.000 euro. Concreet gaat het over 460 bijkomende woningen per jaar.

“Ambitieus, maar haalbaar”, zegt Tine. "In de eerste vijf jaar werking van de Energiecentrale werden 2.100 begeleidingen gerealiseerd, waarbij Gentenaars voor 30 miljoen euro investeerden. Met de Europese middelen zal dat nog gevoelig stijgen.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.