Regenwater naar bomen, niet naar riolering

06 Mei 2021

Regenwater naar bomen, niet naar riolering

Gent wil in de toekomst regenwater naar boomvakken laten lopen, en niet meer afvoeren naar de riolering. Raadslid Sara Matthieu heeft in de gemeenteraad gevraagd of we dit in navolging van een Leuvens proefproject ook kunnen invoeren. Schepen van stedenbouw en publieke ruimte Filip Watteeuw reageert alvast enthousiast en neemt dit mee in de toekomstige plannen.

Regenwater blijft best zoveel mogelijk ter plaatse: of door infiltratie in de grond of door het op te vangen en te hergebruiken. Sara:"Verspilling van regenwater moeten we absoluut tegengaan, zeker nu er zomer na zomer waterschaarste dreigt. Door de opwarming van de aarde worden de regenbuien ook steeds intenser, waardoor onze rioleringen al dat regenwater niet altijd kunnen slikken.

"Als we het regenwater kunnen opvangen in boomvakken heb je twee vliegen in één klap: je recupereert water én je bespaart de Groendienst werk om bomen extra te bewateren bij een nieuwe aanplant." - Sara Matthieu, raadslid

Testproject in Leuven

In Leuven zijn ze onlangs gestart met een testproject waardoor het regenwater naar de boomvakken loopt, en dat gaat goed. Deze maatregel kan dus een goede aanvulling zijn om Gent tot een échte klimaatstad om te vormen. Gent is trouwens al langer bezig met ontharding en infiltratie van regenwater, om het hitte-eilandeffect van de stad tegen te gaan. Gent moet zich als stad helaas sowieso aanpassen aan hitte, droogte en stevige plensbuien. Minder verharding, meer groen en hergebruik en infiltratie van regenwater zijn hierbij belangrijke actiepunten. 

Ontharding en vergroening

"Momenteel zijn we dus wel al volop aan het experimenteren," zegt Filip watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw. "In alle dossiers doen we momenteel een grondige screening naar de ruimtebalans van het publiek domein en proberen we kansen naar ontharding, vergroening maximaal te grijpen. We experimenteren met ontharding, rijlopers in de vorm van karresporen, groene woonerven, boomvakken, plantvakken, en transformeren  heel wat grijze straten naar groene tuinstraten."

De klimaatverandering tegengaan wil Gent doen op veel verschillende domeinen. Het doel is om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten, in 2050 moet de stad zelfs klimaatneutraal worden. Sluit je aan bij Groen en vecht mee tegen die klimaatverandering!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.