Recordaantal sluikstorters geïdentificeerd

07 Oktober 2021

Recordaantal sluikstorters geïdentificeerd

Dit jaar werden al meer dan 1.048 daders van sluikstort geïdentificeerd. Dat is het gevolg van meer samenwerking tussen Stad Gent, Politie Gent en IVAGO. De extra aandacht voor handhaving op sluikstort loont dus, al blijft de uitdaging groot. Schepen Van Braeckevelt blijft in de eerste plaats ook hard inzetten op afvalpreventie en sensibilisering.

Recordaantal vaststellingen

In de week van 20 september 2021 gebeurde de 1.000ste vaststelling van sluikstort dit jaar waarbij ook de dader werd geïdentificeerd. Tot nu toe werden dit jaar al 1.207 vaststellingen van sluikstort gedaan, waarvan in 1.048 gevallen de identiteit van de dader achterhaald werd. Dat is een record.

Vorig jaar gebeurden er 950 vaststellingen waarbij in 932 gevallen de dader opgespoord werd, in 2019 werden 982 vaststellingen gedaan waarbij ook 932 sluikstorters opgespoord werden. Dit jaar en vorig jaar kwamen via de meldingsapp en via de website van de Stad Gent ook meer meldingen van sluikstort binnen dan de jaren ervoor.

Gezamenlijke aanpak

Gemeenschapswachten en teams van de politie gaan wekelijks mee op ronde met IVAGO om sluikstorters te identificeren. De politie zet daarnaast ook vijf camera’s in, waarvan drie zichtbaar om een ontradend effect te hebben.

"Handhaving is een middel, een propere stad blijft het doel." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

De politie observeert bovendien ook in burger. En net zoals vorig jaar gaan ook controleurs van de Stad mee op ronde om naast sluikstorten op privaat domein ook sluikstorten op het openbaar domein te doorzoeken. Sluikstorters die geïdentificeerd worden, kunnen zich aan een GAS-boete van minstens 120 euro verwachten, plus opruimkosten.

"Handhaving is een middel, een propere stad blijft het doel. Het is goed dat de Stad, de politie en IVAGO een tand bijsteken op vlak van handhaving. De uitdaging blijft groot en de extra inspanningen blijven dan ook nodig", aldus Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.

Week van de Handhaving

Tijdens de jaarlijkse Week van de Handhaving, van 4 tot en met 10 oktober 2021, zetten de Stad Gent, de Politie Gent en IVAGO extra acties op touw om nog meer sluikstorters te identificeren.

Door data en terreinkennis te delen brengen ze hotspots in kaart om nog gerichter te werken. Ook het parket Oost-Vlaanderen geeft een krachtig signaal. Op 4 oktober 2021 houdt de rechtbank Oost-Vlaanderen afdeling Gent een ‘themazitting sluikstorten’ waarbij 13 sluikstorters zich moeten verantwoorden.

Driesporenbeleid

De Stad Gent werkt in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort op drie sporen: sensibiliseren, opruimen en beboeten, en rekent daarbij ook op de Gentenaars. Wie ergens sluikstort ziet, kan dat signaleren via de meldingsapp of via de website van de Stad Gent. Wie zelf zijn buurt wil helpen proper houden, kan een Proper Pierke worden.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.