Re-integratieteam Stad Gent succesvol

27 Juni 2019

Re-integratieteam Stad Gent succesvol

Het re-integratieteam van Stad Gent begeleidt personeelsleden die terugkeren na zware of langdurige ziekte. In 2018 ondersteunde het team 256 medewerkers. Voor 225 (90%) van hen werd een oplossing op maat gevonden binnen de organisatie. En dat is een succes, zegt schepen van Personeel Bram Van Braeckevelt.

Binnen de krijtlijnen van het re-integratieverhaal zoekt de Stad een oplossing die haalbaar is voor de medewerker én de dienst.

Zo kunnen medewerkers hervatten in een aangepast uurrooster, bijvoorbeeld via progressieve werkhervatting. Daarbij wordt de arbeidstijd in verschillende stappen terug opgebouwd. Sinds 2017 hebben 557 medewerkers hiervan gebruikgemaakt. Een kleine helft daarvan werkt inmiddels terug op het oorspronkelijke werkregime.

Maatwerk bestaat soms ook uit aangepast materiaal, zoals een groot beeldscherm, een verduisterde ruimte of een stemversterker. Of uit praktische ondersteuning op de werkplek, of coaching. Er zijn zelfs medewerkers die met jobcrafting aan de slag zijn gegaan. Dat is een methode waarbij een medewerker binnen een team schuift met taken en kleine wijzigingen in zijn job aanbrengt, zodat de job beter aansluit bij wat hij of zij nodig heeft om aan de slag te kunnen.