Propere commerce: horecazaken voor minder afval

25 November 2021

Propere commerce: horecazaken voor minder afval

Horecazaken zijn een belangrijke partner voor een proper Gent. Heel wat zwerfvuil in de stad is afkomstig van meeneemmaaltijden en -dranken. Al die wegwerpverpakkingen zijn ook weinig duurzaam.  Daarom lanceren Stad Gent en IVAGO het label van de 'propere commerce'. 

Een Propere Commerce? Dat is een horecazaak die zich engageert om een ruimere omgeving rondom de zaak proper te houden en om buiten ook steeds een vuilnisbak te voorzien. 

"Door een Propere Commerce te worden, tonen ook horeca-uitbaters hun engagement. Samen aan de slag, zo doen we dat in Gent." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare netheid

Naast deze twee verplichte engagementen kiezen ze minstens drie extra engagementen zoals herbruikbare verpakkingen gebruiken, een populaire plek opruimen, geen extraatjes meegeven zoals servetten, bestek ... Zo gaan ze voor een propere zaak, een propere omgeving én minder afval. 

De ambassadeurs

Bram Van Braeckevelt stelde het nieuwe initiatief van Stad Gent en IVAGO voor op de Horeca Expo. Aan de stand kunnen horecazaken alle info bekomen om ook een Propere Commerce te worden. McDonald's, Go.fre, Beiruti en YOKOSO bijten de spits af en zijn ambassadeurs voor dit project. 

"Horeca-uitbaters zijn een belangrijke partner voor een proper Gent. Door een Propere Commerce te worden, tonen ook zij hun engagement. Samen aan de slag, zo doen we dat in Gent", Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare netheid.

Focuszones

Propere Commerce kadert in het grotere 'On the Go' project waarbij takeawayafval moet verminderen in 5 zones: de Kuip van Gent, het Keizerpark, het parkje aan de Martelaarslaan, het Kapitein Zeppospark en het Seghersplein.

Meer uitleg over het project vind je hier

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.