P+MD vanaf 2020 ook in Gent

13 Juni 2019

P+MD vanaf 2020 ook in Gent

Gent krijgt vanaf 1 januari 2020 nieuwe blauwe zakken. Zeg niet langer PMD, maar P+MD. In de P+MD zak mag alle verpakkingsplastic. Dus ook botervlootjes, verpakkingen, plastic zakken en yoghurtpotjes. Dat maakt sorteren eenvoudiger en zo kan er meer gerecycleerd worden. Het milieu is de grote winnaar van deze maatregel. Dat antwoord kreeg gemeenteraadslid Bert Misplon naar aanleiding van zijn vraag aan Bram Van Braeckevelt.

Goed voor het Milieu, duidelijk voor de Gentenaar 

“Fost Plus en de OVAM schatten dat met de P+MD zak de hoeveelheid restafval per Vlaming met 7 à 8 kg per jaar teruggedrongen kan worden.” - Bram Van Braeckevelt

Met de P+MD zak zullen de sorteerregels alvast een stuk duidelijker worden. Welke plastics nu wel of niet in de zak mogen, zorgt bij velen voor verwarring. Vanaf 2020  mogen alle plastic verpakkingen er in. Dus niet enkel plastic flessen en flacons.

“We kunnen hierdoor ook beter sorteren en dus meer recycleren. Alles wat niet in de restafvalzak belandt, hoeft niet verbrand te worden. En dat is goed voor het milieu”, aldus Bram Van Braeckevelt. “Fost Plus en de OVAM schatten dat met de P+MD zak de hoeveelheid restafval per Vlaming met 7 à 8 kg per jaar teruggedrongen kan worden.” gaat hij verder.

Stad Gent en IVAGO drongen al langer aan op de komst van de P+MD-zak. Fost Plus bepaalde dat de nieuwe blauwe zak geleidelijk wordt ingevoerd in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2020 is Gent aan de beurt.

Statiegeld

“Stad Gent blijft natuurlijk ook ijveren voor statiegeld op blikjes en flesjes. We wachten ook met spanning de komst van een nieuwe Vlaamse Regering af om de vraag opnieuw op tafel te leggen.” - Bram Van Braeckevelt

Bert herinnerde Bram ook aan de goedgekeurde motie uit 2015 waarin de Gentse gemeenteraad de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen vraagt. Hij wou weten of de Stad ook verder lobbyt voor de invoering hiervan.

Bram Van Braeckevelt: “Stad Gent blijft natuurlijk ook ijveren voor statiegeld op blikjes en flesjes. We wachten ook met spanning de komst van een nieuwe Vlaamse Regering af om de vraag opnieuw op tafel te leggen.”