Plukkerdepluk. Gent brengt plekken met fruitoverschotten in kaart.

19 September 2019

Plukkerdepluk. Gent brengt plekken met fruitoverschotten in kaart.

Afgelopen zaterdag werd onder grote belangstelling van pers en publiek de eerste Gentse fruitplukkaart gelanceerd. De digitale kaart geeft een overzicht van alle Gentse plukplekken waar buurtbewoners gratis fruit mogen oogsten: meer dan 30 plukplekken en meer dan 300 fruitbomen met heerlijk vers fruit.

“Vorig jaar kreeg de Voedselraad van Gent en Garde voor het eerst een budget van 44.000 euro van de stad. Met dat budget ondersteunt de Voedselraad projecten die het Gentse voedselsysteem sneller verduurzamen. Het project Buurtfruit Gent is een van de vijf ondersteunde projecten. Het project brengt mensen samen en zorgt dat er minder fruit verloren gaat.” - Tine Heyse 

De plukkaart wordt aangeboden op het webplatform van Gent en Garde maar is een initiatief van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) en het burgerplatform Pluk. Beide organisaties brachten samen de Gentse stadsboomgaarden en plukplekken in kaart, waar je als buurtbewoner fruit mag plukken. Het gaat om publieke plaatsen zoals parken en semipublieke locaties zoals tuinen van Open Huizen, woonzorgcentra of scholen.

Pluk organiseert in het najaar van 2019 verschillende plukacties in Gent waarbij het mensen met fruitoverschotten in eigen tuin of boomgaard samen brengt met mensen die op zoek zijn naar fruit om te plukken. Op zondag 13 oktober 2019 organiseert Pluk ook een oogstfeest in de Sint-Pietersabdij. Alle acties en het oogstfeest worden aangekondigd via de Facebookpagina van Pluk.