Pionierende samenwerking met Nederland rond arbeidsmarkt in het havengebied

02 Februari 2023

Pionierende samenwerking met Nederland rond arbeidsmarkt in het havengebied

"Ons havengebied is één economische regio en dus ook één tewerkstellingspool. Omdat daar een landsgrens doorloopt, is het soms complexer dan nodig om mensen aan het werk te helpen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

Schepen van Werk Bram Van Braeckevelt was aanwezig op de Nederlands-Vlaamse top in 's Hertogenbosch. Daar bevestigen Stad GentVDAB en de Nederlandse tegenhanger UWV, Voka en North Sea Port formeel hun engagement om samen te werken rond de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

"Ons havengebied is één economische regio en dus ook één tewerkstellingspool", zegt Bram. "Omdat daar een landsgrens doorloopt, is het soms complexer dan nodig om mensen aan het werk te helpen. Ik ben dan ook heel fier dat we met partners uit beide landen de handen in elkaar slaan en grensoverschrijdend samenwerken."

Drie doelstellingen

North Sea Port Talent luistert bij ondernemers welke problemen ze ondervinden om hun vacatures in te vullen en gaat dan op zoek naar geschikte kandidaten uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten. Ook voor de opleidingsnoden van de bedrijven in de haven zoekt het centrum een passend antwoord.

Het nieuwe centrum moet daarnaast helpen om het havengebied te promoten als aantrekkelijke werkplek, want voor vele potentiële medewerkers is de haven tot op vandaag nog onbekend terrein.

Grensoverschrijdende samenwerking

"Dat is belangrijk", weet Bram. "De 550 bedrijven in het havengebied zorgen voor meer dan 100.000 directe en indirecte jobs. Ik ben dan ook heel fier dat we met partners uit beide landen de handen in elkaar slaan en grensoverschrijdend samenwerken. Een landsgrens houdt ons niet tegen."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.