PFAS-vervuiling: Stad legt tijdelijke maatregelen voor buurtbewoners op

20 Januari 2022

PFAS-vervuiling: Stad legt tijdelijke maatregelen voor buurtbewoners op

Omwonenden van wijkpark De Porre in Gentbrugge krijgen de raad om geen groenten en fruit meer te eten uit eigen tuin, of om geen grondwater meer te gebruiken. Er is een PFAS-vervuiling vastgesteld. Stad Gent doet bijkomend onderzoek. 

In de nasleep van het PFAS-schandaal in Zwijndrecht vroeg de Vlaamse overheid alle steden en gemeenten om op zoek te gaan naar terreinen waar er mogelijk een vervuiling met PFAS zou kunnen zijn.

Drie Gentse locaties

Bijzondere aandacht ging naar brandweer­oefenterreinen en -kazernes, omdat blusschuim vaak PFAS bevat. Op basis van de informatie die de gemeenten bezorgden, zijn intussen in heel Vlaanderen al 803 risico­locaties geïdentificeerd door de OVAM.

Ook op drie Gentse locaties is een bodemverontreiniging vastgesteld.  Het gaat om de Brandweerpost in Heinakker (Wondelgem), de voormalige Brandweerpost Oost in Gentbrugge (nu wijkpark De Porre) en de brandweerschool in Mendonk.

Geen eieren uit eigen tuin

Gentenaars die binnen een perimeter van 500 meter van de PFAS-verontreiniging wonen, krijgen het advies om geen grondwater te gebruiken. Wie dichterbij woont, binnen een perimeter van 100 meter, eet ook beter geen groenten, fruit of eieren uit eigen tuin. Bewoners werden per brief op de hoogte gebracht. 

De door de OVAM en Agentschap Zorg en Gezondheid aanbevolen maatregelen zijn er in afwachting van bijkomend onderzoek.

Alle informatie en documenten bundelen we hier.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.