Personeel Stad Gent kiest voor de trein!

10 Februari 2020

Personeel Stad Gent kiest voor de trein!

Goed nieuws! Internationale dienstreizen voor Stad Gent zullen vanaf nu duurzamer zijn. Ligt de bestemming op minder dan een werkdag afstand, dan kiest Stad Gent nu resoluut voor de trein. Is de verplaatsingstijd langer, dan kan er nog altijd voor de (nacht)trein gekozen worden, maar ligt de keuze bij de medewerker. Hierdoor zal er minder gevlogen worden.

Nieuw kader voor internationale dienstverplaatsingen

Vanaf nu kiest de Stad Gent het transport voor internationale dienstverplaatsingen op basis van de reistijd per trein. De vuistregel daarbij is dat stadsmedewerkers reizen per trein wanneer de bestemming in maximaal één werkdag per spoor bereikbaar is. Voor bestemmingen die meer reistijd vergen, mag men kiezen tussen de (nacht)trein of het vliegtuig.

"Gent wil een klimaatneutrale stad zijn. Daarom is het belangrijk om ons duurzaam te verplaatsen, ook voor dienstreizen. De impact van de luchtvaart op ons milieu is gekend. Vanaf nu geldt dus: als we reizen, reizen we zo duurzaam mogelijk." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Personeel

De wijziging komt er na een analyse van internationale, meerdaagse dienstreizen in de periode 2013-2018. Het gaat in totaal over zo'n 740 verplaatsingen naar een tweehonderdtal bestemmingen. Meer dan de helft daarvan gaat richting een buurland. Amsterdam, Londen, Barcelona, Utrecht, Berlijn en Parijs zijn de meest bereisde bestemmingen. Vandaag wordt voor zo'n 35% van de meerdaagse buitenlandse dienstreizen de trein genomen. Dat cijfer moet dus omhoog. 

Gent bouwt met dit kader voor internationale dienstreizen verder op de criteria zoals gehanteerd door de Vlaamse overheid of UGent, en zet een volgende stap richting duurzaamheid. Dergelijke afwegingen zijn nooit af, na het eerste jaar zal dit vernieuwde kader geëvalueerd worden.