Oxfam Wereldwinkels vieren 50ste verjaardag met nieuwe koffiekar

14 Oktober 2021

Oxfam Wereldwinkels vieren 50ste verjaardag met nieuwe koffiekar

Zondag 10 oktober, midden in de Week van de Fair Trade, is Oxfam Wereldwinkels jarig. Maar liefst 50 kaarsjes! En dat vieren ze in Gent met een splinternieuwe koffiekar. Niet alleen om Fairtrade koffie te promoten, maar ook om mensen te verbinden, voor en achter de bar.

Barista’s met een verhaal

De mobiele Komaf Koffiebar – een elektrisch aangedreven driewieler -  werkt met mensen die een vlucht- of migratieachtergrond hebben. Zij krijgen een opleiding tot professioneel barista waarna ze heerlijke Fairtrade koffie schenken in de Gentse wijken. Een eerlijk loon voor de koffieboeren én voor de barista’s, dat staat buiten kijf.

"Door te kiezen voor eerlijke koffie verbeteren we de werk- en leefomstandigheden van boeren én hun gezinnen." - Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit

Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit: “Hartverwarmend ’s ochtends. Een energieshot in de namiddag. Of als excuus voor een zoetigheidje."

"Een simpel kopje koffie kan echter ook een verschil maken voor boeren in het Zuiden. Door te kiezen voor eerlijke koffie verbeteren we de werk- en leefomstandigheden van boeren én hun gezinnen. Met de mobiele koffiebar creëren we bovendien kansen voor Gentenaars met een vlucht- of migratieachtergrond.”

Eerlijk duurt het langst

Zondag werd niet alleen de nieuwe koffiekar gevierd, maar ook de 50ste verjaardag van Oxfam Wereldwinkels. In 1971 opende de eerste wereldwinkel van België met 3 vrijwilligers en 2 fairtradeproducten.

Ondertussen zijn er 200 winkels (waarvan 7! in Gent), meer dan 8.500 vrijwilligers en 206 producten uit meer dan 21 landen. De jarige is alvast van plan om door te gaan tot alle handel eerlijk is. Want eerlijk duurt het langst.

Meer weten over de koffiebar? https://gentfairtrade.be/komaf-koffie

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.