Cybercriminelen gaan nu professioneler te werk
Cyberaanvallen zijn niet nieuw, ook voor de coronapandemie vonden dagelijks aanvallen plaats. Dit is ook het geval bij de Stad Gent waar Digipolis een 700-tal servers en een 800-tal applicaties beheert. De meesten worden automatisch tegengehouden door de standaard beveiligingssystemen. Maar het valt op dat de aanvallen nu heel professioneel verlopen. Sommige medewerkers lieten zich dan ook helaas vangen de voorbije weken. Gelukkig konden al deze incidenten de voorbije weken vlot verholpen worden.
“Maar het blijft belangrijk om tijdens de coronapandemie ook online waakzaam te blijven voor een virus”, licht Hafsa toe.
Safety first
Een 100% veilige ICT-omgeving bestaat helaas niet, want de grootste kwetsbaarheid zit ‘in de menselijke factor’, gebruikers zijn typisch de zwakste schakel in de beveiliging en daarom veelal geviseerd bij een cyberaanval, denk maar aan phishing waar criminelen met behulp van misleidende mails persoonlijke gegevens trachten te achterhalen.
De gebruikers van de Stad Gent zitten momenteel niet allemaal op het gewenste bewustwordingsniveau, blijkt uit de informatie die Hafsa digitaal opvolgt. “Daarom is het belangrijk om die bewustwording te vergroten door medewerkers te sensibiliseren en meer gerichte pro-actieve communicatie naar de medewerkers te versturen."
Gezien de verhoogde cyberdreiging en de gekende uitdagingen, werkt Digipolis samen met de Stad Gent een cyber security roadmap uit.
Richtlijnen tijdens telewerken
De Stad Gent tracht in te zetten op preventie door in deze periode beveiligingstips te delen met stadsmedewerkers en hen te sensibiliseren over de mogelijke risico’s op het net. Zorg dragen voor wachtwoorden, ICT-apparaten vergrendelen wanneer je deze niet gebruikt, twee keer nadenken vooraleer je een link of e-mailbijlage aanklikt en het advies enkel online toepassingen te gebruiken die veiligheidsgaranties bieden, ook voor videovergaderingen.
“Het volgen van deze preventiemaatregelen is cruciaal. Nu meer stadsmedewerkers thuis telewerken is er minder scheiding tussen persoonlijk en werkgerelateerd computergebruik, dat maakt ICT-systemen extra kwetsbaar tijdens deze pandemie”, besluit Hafsa.