Operatie Beestige Zomer: 99 extra zomeractiviteiten

02 Juli 2020

Operatie Beestige Zomer: 99 extra zomeractiviteiten

Na de oproep om extra zomeractiviteiten voor kinderen en jongeren te organiseren, hebben Gentenaars en Gentse organisaties in totaal meer dan 130 voorstellen ingediend. De Stad Gent zal er daarvan 99 financieel ondersteunen. Er zal worden gespeeld, gezongen, geskatet en gedanst, maar ook een zeepkistenrace en theaterspel behoren tot de mogelijkheden. Schepen van Jeugd Elke Decruynaere vindt het enthousiasme bij Gentenaars en organisaties fantastisch.

99 goedgekeurde projecten

Met 'Operatie Beestige Zomer' wil de Stad Gent de zomer extra ‘beestig’ en leuk maken. De oproep naar extra aanbod werd enthousiast onthaald door de Gentse burgers en organisaties, getuige de talrijke projectvoorstellen die ingediend werden. Er konden ideeën worden voorgesteld in twee categorieën.

Een eerste categorie biedt extra ondersteuning voor het reguliere jeugdwerk. Dat zijn bijvoorbeeld sport-, spel- of crea-activiteiten van een of enkele zomerdagen, toegankelijk voor alle kinderen of jongeren. Hierop kon worden ingeschreven door zowel particuliere aanbieders als door organisaties met een leuk plan. In deze categorie werden 85 voorstellen ingediend, waarvan er 58 werden weerhouden omdat ze aan de criteria voldoen.

“We zijn in de wolken met zoveel creatieve en kwalitatieve voorstellen. Fantastisch om te zien dat zowel Gentenaars als organisaties het onderste uit de kan halen om de Gentse jeugd de zomer van hun leven te bezorgen." - Elke Decruynaere

Intensievere begeleiding

Een tweede categorie kent financiële en inhoudelijke steun toe aan extra initiatieven die een zomer- en nazomeraanbod voorzien voor Gentse kinderen, tieners of jongeren in kwetsbare situaties. Deze activiteiten hebben over het algemeen een langere duur en krijgen een meer intensieve begeleiding. Hierop konden alleen organisaties of samenwerkingsverbanden met ervaring intekenen. Van de 50 ingediende projecten werden er 41 goedgekeurd.

“Stad Gent staat duidelijk niet alleen in haar motivatie om van de zomer 2020 een topvakantie te maken. We zijn in de wolken met zoveel creatieve en kwalitatieve voorstellen. Fantastisch om te zien dat zowel Gentenaars als organisaties het onderste uit de kan halen om de Gentse jeugd de zomer van hun leven te laten beleven", zo licht Elke Decruynaere toe.

Diversiteit in spreiding en soort project

De goedgekeurde projecten zijn erg divers, ze zijn verspreid over de Gentse wijken (van Zwijnaarde tot Wondelgem) en bedoeld voor een breed publiek van kleuters, kinderen en jongeren.

Naast uitbreidingen voor een aantal gekende jeugdwerkingen kwamen ook heel wat nieuwe ideeën naar boven. Het aanbod bevat voor elk wat wils: koken, zingen, musiceren, sporten, skaten ... Leren kickboksen in Sluizeken-Tolhuis-Ham onder begeleiding van Kubat's gym, de activiteiten ontdekken van de nieuwe jeugdhuiswerking de Bijenkorf in de Brugse Poort, onder professionele ondersteuning van Masala gebruikmaken van een muziekstudio in de Meubelfabriek, de Gentse jeugd kan het deze zomer allemaal doen. In de wijk Dampoort start een nieuwe meisjeswerking op en in de Sint-Bernadette- en Rabotwijk gaan er verschillende leuke workshops en activiteiten door.

Natuurkamp in Mariakerke

Aan de Watersportbaan komt een deelwerking van de KAA Gent Foundation. In Sint-Amandsberg kan je oorbellen leren maken. De Kopergieterij gaat met mobiel theater aan de slag in het Rabot. De Gentse spruiten nodigen de allerkleinsten uit in het park. JNM neemt je mee op natuurkamp in Mariakerke, Een Hart voor Vluchtelingen organiseert ontdekkingstochten voor kinderen in de Machariuswijk en in Zwijnaarde zorgt de Gezinsbond voor een creatief aanbod.

Het hele aanbod zal vanaf volgende week te vinden zijn in het overzicht dat de Jeugddienst opmaakt op https://stad.gent/nl/kinderen/nieuws-evenementen/zomervakantie-2020.

We hopen de Gentse kinderen en jongeren talrijk te ontmoeten deze zomer !