Opening schoolgebouw op Malem. Ken je dat gevoel, dat de puzzel past?

02 Mei 2019

Opening schoolgebouw op Malem. Ken je dat gevoel, dat de puzzel past?

Een voormalig schoolgebouw op Malem zou verkocht worden om omgebouwd te worden tot lofts. Er kwam protest, het dossier zat vast. Eventjes moesten we de onteigeningsprocedure inzetten, maar uiteindelijk lukte het de Stad om het gebouw te kopen. Net op dat moment kocht de Circusplaneet de kerk naast het oude schooltje. Er begon weer een hart te kloppen in de kerk en het schooltje van Malem.

Vorige zaterdag, 27 april, was het dan zover: na meer dan 30 jaar opende het voormalig schoolgebouw opnieuw de deuren.

De kinderen van de lagere afdeling van Freinetschool Het Eiland op het Heldenplein nemen er hun intrek. Dat geeft de kleuters en de STIBO 't Pagadderke meer ruimte op de oude locatie en maakt een capaciteitsuitbreiding mogelijk.

Het volledige gebouw en de speelplaats werden onder handen genomen met respect voor de eigenheid van Malem. De polyvalente refter en de sanitaire unit kunnen afgezonderd worden van de rest van het schoolgebouw en zullen opengesteld worden voor de buurt.

Elke Decruynaere: ”Ik opende al meerdere schoolgebouwen, maar dit is toch wel een bijzondere. De aankoop van het gebouw had heel wat voeten in de aarde. Ik ben dan ook ongelooflijk blij om dit lintje te kunnen doorknippen. Deze uitbreiding is broodnodig in de Brugse Poort.”

Er is veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het schoolgebouw met onder meer regenwaterrecuperatie, betere isolatie van wanden en plafonds, dubbele beglazing, zuinige verwarmingsinstallaties, nieuwe ledverlichting met bewegingsdetectie en zonnepanelen.

In de hele renovatie was er natuurlijk ook aandacht voor het speelplezier van de kinderen. Op de volledig nieuwe speelplaats werden grasheuveltjes aangelegd en er werden een aantal betonnen zitelementen en een grote 'doorkruiptunnel' geplaatst. Er is ook een nieuwe fietsenstalling geïnstalleerd.