Op stap met Hafsa El-Bazioui, vanaf 1 januari vijfde schepen voor Groen in Gent
21 December 2021
Voor Hafsa El-Bazioui is elke wandeling door de Brugse Poort een reis in de tijd, zowel naar haar jeugd als naar de toekomst. In deze wijk groeide ze op, beleeft ze vandaag veel mooie momenten en haalt ze haar drive om aan politiek te doen.
De thema’s waarvoor Hafsa vanaf 1 januari 2022 bevoegd is, lijken technisch en ambtelijk maar ze doen de Stad Gent draaien. Overheidsaankopen, patrimoniumbeheer, personeelsbeleid en internationale solidariteit zijn bovendien echte hefbomen om onze stad op elk vlak
duurzamer te maken.
Wat we kopen en hoe we onze gebouwen onderhouden heeft een rechtstreekse impact op onze voetafdruk. Energie-efficiënte stadsgebouwen leveren onmiddellijke voordelen op: minder uitgaven voor de Stad en minder uitstoot van broeikasgassen
We starten de wandeling in een van de vele gezellige koffiehuizen die de wijk rijk is. Hafsa wijst naar haar kopje koffie. “Er is in ons dagelijkse leven en in hoe de Stad werkt een duidelijke link met internationale solidariteit: we kopen veel producten die buiten de EU geproduceerd worden. Er is al veel gebeurd de voorbije jaren, dus ik vertrek vanuit een goede startpositie om nieuwe stappen te zetten, bijvoorbeeld in ICT.”
Thuis in de Brugse Poort
Hafsa woonde als tiener in de Kiekenstraat, waar jaren eerder haar moeder naar school ging. Vandaag is dat schoolgebouw deel van het patrimonium waarmee de Stad Gent jongeren ondersteunt.
“Ik word bevoegd voor het beheer van de gebouwen van de Stad. Gebouwen zijn meer dan een hoop stenen. Het zijn dragers van onze verhalen. Ze bieden ons als stadsbestuur kansen om Gentenaars te ondersteunen om hun eigen verhaal te schrijven.”
Veel Gentenaars hebben ambities en dromen die te vaak vastlopen op praktische bezwaren. De Stad kan niet alles oplossen, maar Hafsa ziet
veel creatieve manieren om lokale initiatieven te ondersteunen.
“Gebouwen zijn meer dan een hoop stenen. Het zijn dragers van onze verhalen.” - Hafsa El-Bazioui, vanaf 1 januari schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit.
“Ik loop graag binnen in de Meubelfabriek. Daar zie je hoeveel energie er is in Gent om nieuwe projecten op te zetten. Ik vind dat een mooi voorbeeld van ondersteuning die de Stad kan bieden. Het is dan wel een tijdelijke invulling, het toont ook hoe gedreven de stadsmedewerkers zijn en hoe ze de inwoners actief ondersteunen. Het is dus met veel trots dat ik schepen van Personeel word. Ik geloof in de kracht van mensen en wil de dynamiek binnen de stadsdiensten aanmoedigen.”
Duurzaamheid is óók: gehoord worden
“Ik heb te vaak meegemaakt dat groepen van inwoners heel graag wilden deelnemen aan initiatieven en bijdragen aan beslissingen, maar dat we daarin structurele barrières tegenkwamen. Er zijn al heel veel stappen gezet in de goede richting. Ik zie het als mijn taak om daar, als ervaringsdeskundige, samen met de stadsdiensten verder aan te werken.”
Voor Hafsa betekent duurzaamheid een doorgedreven sociaal-ecologische aanpak, en dat houdt in dat beleidsmakers ervoor zorgen dat iedereen gehoord wordt. Die principes van inclusie en basisdemocratie zitten in haar DNA.
“Stadsdiensten krijgen soms het verwijt dat ze in een ivoren toren werken. Maar als je ziet wat er vandaag al gebeurt, is dat niet echt een terecht verwijt. Als jonge moeder werd ik bijvoorbeeld uitgenodigd om deel te zijn van een smaakpanel toen men een nieuwe leverancier zocht voor maaltijden voor de kinderopvang in de Balsamierenstraat. Dat was een mooi initiatief om alle ouders te betrekken."
"Andere initiatieven die al bestaan zijn misschien nog niet erg goed gekend. Vandaag al recupereren de stadsdiensten veel materialen bij vernieuwingen. Die worden steeds vaker hergebruikt. Er zit zoveel creatieve energie in onze stad die bijdraagt aan duurzaam samenleven, daar wil ik zuurstof aan geven.”
Werk op de plank
Bruisende wijken hebben ook rustpunten nodig. In het Acaciapark leven kinderen zich uit terwijl ouders even op adem komen.
“Ik heb veel zin om als schepen aan de slag te gaan na drie jaar vanuit de gemeenteraad de stem van de Gentenaars vertegenwoordigd te hebben. Er ligt veel werk op de plank. Ik ga verder op de ingeslagen weg, en zal werken aan een veerkrachtig en divers personeelsbestand."
"Een efficiënt én duurzaam beheer van de gebouwen en de aankopen, dat ligt ook op mijn bord. Net zoals het aanmoedigen van al die Gentenaars in bedrijven of verenigingen die zich inzetten voor rechtvaardigheid hier.” Hafsa staat op en recht de rug. “Wandelen we verder?”
Meer info
Dit interview verscheen in de laatste editie van de Groenkrant. Ontvang je de volgende edities graag gratis in je bus? Meld je dan hier aan.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze e-mail nieuwsbrief.