Op naar 25.000 autodelers in 2025 met nieuw autodeelplan

04 December 2020

Op naar 25.000 autodelers in 2025 met nieuw autodeelplan

Gent is vandaag koploper in Vlaanderen als het op autodelen aankomt. En ook van buiten de landsgrenzen komen steden en gemeenten regelmatig hun licht opsteken in Gent. Ruim 14.000 Gentenaars delen al een wagen. Daarmee dragen ze bij tot een beter gebruik van de ruimte en gebruiken de auto ook veel bewuster. Tegen 2025 wil Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw het aantal autodelers opkrikken tot 25.000.

“Autodelen is een win-win dus wat betreft ruimtegebruik, klimaatuitstoot, modal shift en sociale inclusie”, zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit. “Om de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten, geven we de voorkeur aan deelmobiliteit. Een gedeeld vervoermiddel wordt efficiënter gebruikt. Het staat minder stil omdat het vaker (want door meerdere mensen) wordt gebruikt. Ook gaan ‘delers’ op een bewustere manier om met mobiliteit en ondersteunt autodelen dus een duurzame modal shift."

Nieuwe doelgroepen

Om die 25.000 autodelers te halen tegen 2025 lig er nu een nieuw autodeelplan op tafel. Het is een plan boordevol acties om de vraag en het aanbod een stevig duw in de rug te geven.

Zo richt het plan zich tot nieuwe doelgroepen zoals -25-jarigen, maar ook tot mensen die omwille van fysieke, financiële of andere beperkingen nu moeilijk hun weg vinden naar autodelen.

“Autodelen is een win-win dus wat betreft ruimtegebruik, klimaatuitstoot, modal shift en sociale inclusie.” - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Autodeelstraten

Een opvallend nieuwe actiepunt is het invoeren van autodeelstraten. Wanneer buurtbewoners auto’s delen, vermindert de parkeerbehoefte. Dat mag dan ook wel zichtbaar zijn in de straat. Samen met bewoners en autodelers gaat de Stad Gent op zoek naar een originele manier om die ruimtewinst zichtbaar te maken in het straatbeeld door zogenoemde ‘autodeelstraten’ in te richten. Dat kan bijvoorbeeld door de inbreng van signalisatie, zitbanken of groenelementen om het effect van autodelen in de verf te zetten.

Snellere uitrol laadpalen

Ook de focus op emissieloze voertuigen wordt verscherpt. Het autodeelplan moet het aantal auto's verder helpen verminderen in de stad, maar ook vergroenen. De omschakeling naar emissieloze voertuigen moet sneller met een snellere uitrol van laadpalen en een financiële ondersteuning voor wie elektrisch rijdt én de wagen deelt.

Een aantal succesvolle acties die nu ook al lopen worden verder gezet. Zoals de gratis parkeervergunning, de uitbreiding van het aantal autodeelplaatsen en een promotiecampagne.

Op naar de 25.000! U deelt toch ook?

Lees hier het volledige autodeelplan.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.