Op een lege maag kan je niet leren

27 Oktober 2022

Op een lege maag kan je niet leren

Scholen en armoedeorganisaties melden dat er steeds meer kinderen en jongeren met honger op de schoolbanken zitten. De verhalen over lege brooddozen zijn schrijnend. Met een lege maag komen kinderen niet tot leren. Bovendien biedt een warme maaltijd op school een ondersteuning voor ouders in het zoeken naar een goede work-lifebalance. In Gent maken we werk van toegankelijke maaltijden op school.

In Gent slaan we met vele partners de handen in elkaar om kinderen een betaalbare en gezonde maaltijd te voorzien. De school is als vindplaats van nagenoeg alle kinderen en jongeren, de beste plek om een gezonde maaltijd te serveren, betaalbaar en zonder stigma’s.

"Het mag niet afhangen van je woonplaats of van je schoolnet, of je kan rekenen op een warme maaltijd op school." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

We worden in Vlaanderen als pionier gezien en zullen de komende jaren onze inspanningen blijven verderzetten. We zetten hiervoor enkele gerichte acties in.

Actie vanuit Vlaanderen

Evita Willaert: "We doen in Gent, samen met vele partnerorganisaties, wat we kunnen om gezonde en betaalbare schoolmaaltijden aan te bieden. Maar er zijn bijkomende acties nodig vanuit Vlaanderen. Het mag niet afhangen van je woonplaats of van je schoolnet, of je kan rekenen op een warme maaltijd op school."

"De school is -als vindplaats van nagenoeg alle kinderen en jongeren- de beste plek om een gezonde maaltijd te serveren, betaalbaar en zonder stigma’s. Het is tijd voor echte actie vanuit Vlaanderen"

Stedelijk onderwijs

Alle stedelijke basisscholen voorzien elke middag een warme maaltijd, met kortingen voor wie het nodig heeft. Gent is vrij uniek met dit aanbod. Daar waar jaren geleden verschillende schoolbesturen in Vlaanderen het aanbod hebben afgebouwd, is Gent blijven investeren om schoolmaaltijden te voorzien.

Er wordt ook voor gezorgd dat de maaltijden steeds gezonder en duurzamer worden.

Korting volgens inkomen 

Bovendien bevinden we ons in een periode van stijgende grondstofprijzen. Hierdoor worden ook de basisproducten voor de schoolmaaltijden duurder. Daarom moeten we extra alert zijn dat de maaltijden toegankelijk en betaalbaar blijven.

Hiervoor wordt met inkomensgerelateerde kortingen gewerkt. Dat betekent dat ouders op basis van hun inkomen recht hebben op een korting van 25% of zelfs 80% voor de schoolmaaltijden van hun kind. 

Samen met de partners

Met het project Lekker(s) Op School krijgen 665 kleuters uit acht Gentse kleuterscholen een goedkopere of zelfs gratis maaltijd. Dit project is een samenwerking tussen Onderwijscentrum Gent en het OCMW, samen met enkele hogeronderwijsinstellingen. Zij onderzoeken de effecten van het project, zodat ze de overheden daarover kunnen informeren. 

Enchanté

Ook het middenveld bundelde de krachten. Enchanté vzw startte met het project Brooddoosnodig waarbij ouders, sympathisanten en lokale ondernemingen scholen kunnen sponsoren om hun leerlingen te kunnen voorzien van een voedzame maaltijd.

Lees meer op de website van Evita: https://www.evitawillaert.be/betaalbare_schoolmaaltijden

Wil je zelf een school steunen? Dat kan via  Brooddoosnodig

Meer lezen over Lekker(s) Op School:  Lekker(s) op school

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.