Op de koffie bij Oxfam tijdens Internationale Vrouwendag

09 Maart 2023

Op de koffie bij Oxfam tijdens Internationale Vrouwendag

"Bij Stad Gent gaan we voor een eerlijk en fair aankoopbeleid." - Hafsa El Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, gingen onze drie vrouwelijke schepenen langs bij Oxfam Wereldwinkel voor een tas eerlijke koffie. Als Gentse politica’s maken zij dagelijks het verschil voor meisjes en vrouwen in Gent, maar ook voor vrouwen wereldwijd.

Internationale vrouwendag staat in het teken van strijdbaarheid en solidariteit met vrouwen overal ter wereld. Het kopje koffie dat de schepenen dronken was dan ook niet zomaar een kopje.

Oxfam Wereldwinkels lanceerde speciaal voor deze dag een nagelnieuwe koffie: Women's Hope-koffie. Ze werken daarvoor samen met de coöperatie Rebuild Women’s Hope, die 70% vrouwelijke leden telt.

"We drinken bij Stad Gent faire koffie en kleden onze werknemers in sociaal verantwoorde kledij. Fair Trade staat garant voor een eerlijker prijsbeleid." - Hafsa El Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

"Bij Stad Gent gaan we voor een eerlijk en fair aankoopbeleid. We drinken faire koffie en kleden onze werknemers in sociaal verantwoorde kledij. Fair Trade staat garant voor een eerlijker prijsbeleid", zegt Hafsa El Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Empowerment in de praktijk

Bij traditionele koffieproductie delven vrouwen vaak het onderspit, ze verdienen minder en hebben minder werkzekerheid. De koffiecoöperatie Rebuild Women’s Hope kiest voor een radicaal andere aanpak.

Op het hoogtepunt van de koffieoogst werken er 12.000 vrouwen voor de coöperatie, die allen een eerlijk inkomen krijgen voor hun werk. Dit is empowerment van vrouwen in de praktijk.

"Deze bio-koffie zorgt voor een eerlijk inkomen voor vrouwen maar ook voor een betere bodemvruchtbaarheid en op termijn dus voor nog extra inkomsten." – Tine Heyse, schepen van Landbouw

"Agro-ecologie en Fair Trade gaan hand in hand bij deze koffie. Deze bio-koffie zorgt voor een eerlijk inkomen voor vrouwen maar ook voor een betere bodemvruchtbaarheid en op termijn dus voor nog extra inkomsten", zegt Tine Heyse, schepen van Landbouw.

Onschatbare waarde

Zolang meisjes en vrouwen wereldwijd niet over de zelfde rechten, verloning en bescherming genieten, gaat de strijd verder. Vooral vrouwen worden in Kivu, Oost-Congo geconfronteerd met de onstabiele politieke situatie. Projecten als deze zijn dan ook van onschatbare waarde.

"De afgelopen jaren timmerde ik als federaal parlementslid hard aan een vrouwvriendelijker beleid. Dat werk is niet af en zet ik nu in Gent, als schepen, verder. We doen dat in solidariteit met vrouwen in het zuiden, want zeker ook daar is de weg nog lang", aldus Evita Willaert, schepen van Onderwijs en Outreachend werk.

"De afgelopen jaren timmerde ik als federaal parlementslid hard aan een vrouwvriendelijker beleid. Dat werk is niet af en zet ik nu in Gent, als schepen, verder." – Evita Willaert, schepen van Onderwijs en Outreachend werk

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.