Op de fiets met Gentse nieuwkomers

09 Mei 2018

Elke Decruynaere en oud-wielrenner Peter Van Peteghem geven op donderdag 10 mei om 10u het startschot van een vierdaagse fietstocht voor nieuwkomers aan de Expeditie (Dok Noord).

JES, Stadslabo voor kinderen en jongeren in Gent, organiseert het initiatief.  JES bereikt heel wat nieuwkomers en vluchtelingen via hun nieuwkomerswerking. Dat doen ze via een netwerk aan warme contacten binnen de asielcentra, de OKAN-scholen, vrijetijdscoaches binnen de reguliere scholen, OCMW’s en andere netwerken.

Elke: “Vorig jaar sloot de stad een subsidieovereenkomst met JES af voor een jaarlijks bedrag van 31.000 euro met focus op het organiseren van vrije tijd voor, versterken en toeleiden van kwetsbare jongeren en nieuwkomers naar vrije tijd en werk.  Met dit project bewijst JES dat ze heel goed slagen in hun opdracht”

Verschillende groepen samenbrengen, diverse hoeken van België verkennen, een netwerk uitbouwen, eigenaarschap creëren. Dat is het doel van de fiets-4-daagse voor nieuwkomers. Het peloton zal, na een tussenstop in Aalst, verder trekken richting Brussel. Daarna rijden ze naar Mechelen, Bonheiden en Bornem. Goed voor zo'n 170 km! De tocht leidt naar nieuwe steden én ontmoetingen met lokale organisaties die nieuwkomers warm welkom heten.

Het project won met 1139 stemmen de publieksprijs van de campagne 'Gastvrije Gemeente' van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daarmee zet de organisatie gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in de bloemetjes.

Zin om het startschot mee te maken of een stukje mee te fietsen?  Welkom vanaf 9u30 (voor opwarming en randanimatie) in de Expeditie, Dok Noord 4F.

Meer info: https://www.facebook.com/events/1551355541588880/