Op 10 jaar tijd 621 hectare Gentse natuur bijkomend definitief beschermd

01 December 2022

Op 10 jaar tijd 621 hectare Gentse natuur bijkomend definitief beschermd

Sinds 2012 is er in Gent 621 hectare extra natuur en bos beschermd via bestemmingsplannen. Dit blijkt uit cijfers die Groen-gemeenteraadslid Anton Vandaele opvroeg in de Gentse gemeenteraad.

Dit is een stijging van 31% in 10 jaar tijd. Er is vooral veel bosgebied bijgekomen in Gent: 283 hectare of zo'n toename van 90% ten opzichte van 2012.

Het RUP Groen van 2021 speelde hierin een belangrijke rol.

Het RUP Groen van 2021 speelde hierin een belangrijke rol.

Verder zijn er nog sterke stijgingen vast te stellen voor natuurgebieden en parkzones waarvan de beschermde oppervlakte de laatste 10 jaar met respectievelijk 283 ha extra (+ 35%) en 80 ha (+17%) toenam.

Gentbrugse Meersen

"Dit is uiteraard schitterend nieuws", verklaarde gemeenteraadslid Anton Vandaele (Groen). "Op deze manier is de natuur in Gent beter beschermd. Gent kreeg vorig jaar nog als enige stad het zilveren label omdat we 9 hectare bos hebben aangeplant." 

"We blijven inzetten op verruiming én op bescherming. Dit jaar zal er in de Gentbrugse Meersen alleen al 22 hectare nieuw bos worden aangeplant." - Anton Vandaele, gemeenteraadslid Groen

"We blijven inzetten op verruiming én op bescherming. Dit jaar zal er in de Gentbrugse Meersen alleen al 22 hectare nieuw bos worden aangeplant."

Dit past binnen de visie van de stad om de natuur op haar grondgebied beter te beschermen zoals blijkt uit planningsprocessen zoals het RUP Groen.

  Het behoud en de uitbreiding van natuur in Gent is belangrijk voor de levenskwaliteit van de Gentenaars en is noodzakelijk voor de biodiversiteit."

"Het wettelijk beschermen van natuur via bestemmingsplannen is de beste garantie op het behoud van onze kostbare natuur", besluit Anton Vandaele van Groen Gent.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.