Ook voor wie zorgt, moet gezorgd worden

14 Oktober 2021

Ook voor wie zorgt, moet gezorgd worden

Deze week vieren we de Week van de Kinderopvang. Daarmee zetten we alle medewerkers in de kinderopvang in de bloemetjes! Zij begeleiden, samen met ouders, de eerste levensjaren van de kleine Gentenaartjes. En ze staan paraat -naschools en in de vakanties- om kleuters en lagere schoolkinderen een fijne tijd of rustplek te bezorgen.

De kinderbegeleiders vervullen niet alleen een grote verzorgende en pedagogische rol, maar ze zijn ook essentieel in de organisatie van onze maatschappij.  In de corona-crisis werd het heel duidelijk: zonder kinderopvang kunnen dokters of medewerkers van de supermarkt niet aanwezig zijn op de werkvloer!

“Met de kleine stapjes die onthaalouders en kinderbegeleiders elke dag samen met de kinderen zetten, maken ze grote sprongen in het verdere leven mogelijk. We kunnen hen daarvoor niet genoeg bedanken.” - Elke Decruynaere, schepen van Kinderopvang

Crisis in de sector

Naast de waardering die we hen deze week willen tonen, staan we ook stil bij de crisis in de kinderopvangsector in Vlaanderen. De afgelopen week getuigden heel wat ouders (deze mama verwoordt het heel mooi: https://vimeo.com/625365226) en kinderbegeleiders zelf over de werkdruk.

Het aantal van 9 baby’s en peuters waar ze moeten voor zorgen is bij het hoogste in Europa. Begeleiders willen hun piepkes koesteren en prikkelen, maar de tijd daarvoor ontbreekt al te vaak. Er zijn ook veel niet-ingevulde vacatures in de sector.

Praten in de middagpauze

Dat was ook wat Elke tijdens haar werkbezoek op de Dag van de Onthaalouder en Kinderbegeleider hoorde. Ze ging haar boterhammen opeten samen met het team van kinderdagverblijf De Petteflat. Het werd een middagpauze vol gesprekken met fantastische mensen.

"Laten we in deze Week van de Kinderopvang onze waardering tonen aan de medewerkers in de kinderopvang. En laat ook uw stem horen. Want ook voor wie zorgt, moet gezorgd worden!” - Elke Decruynaere, schepen van Kinderopvang

Ze ontmoette een kinderbegeleidster die droomt van meer tijd om creatief bezig te zijn met de kinderen. Of ook een vrijwilligster, die wekelijks helemaal uit Scheldewindeke komt spelen met haar hartediefjes. Of de verantwoordelijke die elke dag puzzelt om afwezigheden en ziektes op te vangen.

Elke Decruynaere: ”De begeleiders, maar ook experts en beleidsmakers trekken al een tijdje aan de alarmbel over de werkomstandigheden in de sector. Laten we in deze Week van de Kinderopvang onze waardering tonen aan de medewerkers in de kinderopvang. En laat ook uw stem horen. Want ook voor wie zorgt, moet gezorgd worden!”

Teken je mee ? 

Tijdens de Week van de Kinderopvang willen we de medewerkers in de kinderopvang bedanken. Het is belangrijk dat de medewerkers waardering voelen voor hun mooie bijdrage aan het leven van onze kinderen. Naast een bedanking, hebben we in Vlaanderen nood aan een beleid dat investeert in de mensen die er tewerkgesteld zijn. Teken deze petitie als je deze boodschap wil ondersteunen: https://www.groen.be/stop_kinderopvangcrisis

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.