Ook voor de democratie is geld nodig: investeer wereldwijd in krachtige lokale besturen

25 Augustus 2022

Ook voor de democratie is geld nodig: investeer wereldwijd in krachtige lokale besturen

De voorbije maanden stonden meer dan eens volledig in het teken van wereldwijde uitdagingen, die we lokaal sterk voelen.Lokale besturen zijn dagelijks bezig met het opvangen van de gevolgen van geopolitiek. "Misschien moeten we in plaats van feestdagen zoals Tax Freedom Day net stilstaan bij wat we allemaal terugkrijgen voor onze belastingen: publieke diensten, en democratie", schrijft Gents schepen Hafsa El-Bazioui voor de denktank Oikos in De doordenkers van Knack.

Ook voor de democratie is geld nodig

Opgelet! Hier volgt een onpopulaire mening: voor een rechtvaardige en duurzame toekomst hebben we ook een performante overheid nodig. Het is helemaal niet verkeerd dat een deel van ons geld naar die overheid gaat. Misschien moeten we in plaats van feestdagen zoals Tax Freedom Day net stilstaan bij wat we allemaal terugkrijgen voor onze belastingen: publieke diensten. En democratie.

Wereldwijde uitdagingen vragen lokale oplossingen

Op 1 januari 2022 werd ik schepen in Gent, ook van internationale solidariteit. Ik leefde in de hoop dat deze bevoegdheid me bij de les zou houden, dat ik nooit uit het oog zou verliezen dat er een grote wereld buiten het Stadhuis bestaat. 

De voorbije maanden stonden meer dan eens volledig in het teken van wereldwijde uitdagingen, die we lokaal sterk voelen.  De stijgende prijzen bij bouwprojecten, de grondstof-schaarste die ook heel wat aankopen bemoeilijkt, de energiecrisis, de impact van inflatie op een begroting, wat al deze onzekerheden doen met onze burgers, en ik kan zo nog een tijdje verder gaan.

Inkijk in onze lokale besturen én het leven van onze burgers toont aan dat we wereldwijd verbonden zijn met elkaar. We hebben geen campagnes meer nodig want mensen en gebeurtenissen wereldwijd zijn vandaag meer dan ooit geconnecteerd, ook de gevolgen ervan.

Lokale besturen zijn dagelijks bezig met het opvangen van de gevolgen van geopolitiek. Ze voelden de impact van de pandemie op de organisatie van onderwijs aan kinderen en de capaciteit van onze ziekenhuizen. In steden en gemeenten kregen vaccinatiecampagnes en ondersteuning concreet gestalte. Oorlogsvluchtelingen opvangen, omgaan met stijgende grondstofprijzen door opeenvolgende crisissen, een stad klimaatrobuust maken en wapenen tegen te weinig of te veel water, het zijn allemaal globale uitdagingen die dagelijks op de lokale agenda staan. En dat is zo overal ter wereld.

 Lees de volledige opinie over de nood aan krachtige lokale besturen, wereldwijd in Knack

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.