Ook voor afval geldt: voorkomen is beter dan genezen

22 September 2022

Ook voor afval geldt: voorkomen is beter dan genezen

Iedereen ziet de vele tonnen afval die de mannen en vrouwen van IVAGO Gent inzamelen. In 2020 ging het over gemiddeld 179 kg restafval per Gentenaar. We zien hun harde werk en klappen in onze handen, uit respect en dankbaarheid. En terecht! Toch verbreedt schepen van Netheid Bram Van Braeckevelt de focus: "We hebben het vaak over statiegeld, over sorteren en recycleren. Maar de vraag die we ons collectief gerust wat luider mogen stellen is deze: Wat kunnen we doen om in de eerste plaats minder afval buiten te zetten?"

"Voor de ene is dat misschien kraantjeswater drinken of een gft-container aanvragen, de andere neemt dan weer voor de eerste keer eigen potjes mee naar de winkel." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Netheid

Grondstoffen en energie zijn eindig, en dus is duurzaam materialenbeheer des te belangrijk. Het is een van de pijlers van een duurzame samenleving.

Want wat niet geproduceerd moet worden, zal ook niet weggegooid worden en bij ons afval belanden. En vergis u niet: het restafval wordt nog steeds in afvalenergiecentrales verwerkt.

Voor iedereen is uitdaging anders

IVAGO komt daarom met een nieuwe campagne en roept de Gentenaars op om zichzelf uit te dagen. "We challengen iedereen om voor zichzelf, op eigen maat en tempo, één of meerdere gewoonten aan te passen. Voor iedereen is de uitdaging anders, en dat is best oké", zegt Bram.

"Voor de ene is dat misschien kraantjeswater drinken of een gft-container aanvragen, de andere neemt dan weer voor de eerste keer eigen potjes mee naar de winkel." De campagne begint met acties tegen voedselverspilling, samen met schepen Tine Heyse

Extra focus IVAGO

Het is de eerste keer dat IVAGO focust op afvalpreventie! "Ik ben daar fier op dat we dat doen, dat was ook een bewuste keuze. De helden van IVAGO kunnen en zullen blijven ophalen, maar vanuit duurzaamheidsperspectief is minder afval op straat gewoon de logische keuze, is minder single-use plastics zoals plastic flessen de logische keuze.

"En als je het goed aanpakt, kan je er ook een stevige euro mee besparen."

Voorkomen blijft beter dan genezen, dat geldt ook voor afval.

Alle info: https://www.ivago.be/minderafval

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.