Ontharding de Smet de Naeyerpark

23 Maart 2023

Ontharding de Smet de Naeyerpark

“Het uitgebreide park heeft prachtige bomen, bloemrijke graslandjes en speelruimte voor de kinderen. Het is ook een klimaatmaatregel: meer natuur zorgt voor verkoeling in de zomer en laat regen de grond in trekken,” - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Met de aanplant van een uit de kluiten gewassen zwarte okkernoot is de laatste fase van de heraanleg van het Paul de Smet de Naeyer-park officieel van start gegaan. Schepen Tine Heyse en Schepen Filip Watteeuw staken zelf de handen uit de mouwen.

In het park in het Miljoenenkwartier zijn drie groene gebieden beter met elkaar verbonden door verharding weg te halen. Het park is nu groter en mooier en helpt de stad nog beter om te gaan met het opwarmend klimaat. Nu volgt de afwerking.

Meer groen en verkoeling

“Het uitgebreide park heeft prachtige bomen, bloemrijke graslandjes en speelruimte voor de kinderen. Het is ook een klimaatmaatregel: meer natuur zorgt voor verkoeling in de zomer en laat regen de grond in trekken,” zegt klimaatschepen Tine Heyse, die het idee van de ontharding op de politieke agenda zette, nadat een buurtbewoner het had gelanceerd.


In dialoog met de buurt

Het is een bijzonder project omwille van de erfgoedwaarde van de buurt. Het projectgebied ligt binnen beschermd stadsgezicht, daarom past de nieuwe inrichting bij het bestaande historische park. Bij de uitwerking is ook veel aandacht gegaan naar dialoog met de buurtbewoners. De werken in het Gentse Miljoenenkwarier konden rekenen op Vlaamse steun binnen de Proeftuin Ontharding.

“In het park is nu bijna 2000 vierkante meter verharding weggenomen, dat écht wel veel. Wagens moeten rond het park, maar voetgangers en fietsers zijn comfortabele doorsteken voorzien. Het park is nu groter en mooier dan ooit tevoren”, zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Publieke Ruimte. 


Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.