Ontharding Paul de Smet de Naeyer Park

18 Maart 2022

Ontharding Paul de Smet de Naeyer Park

Het bestek voor de verdere ontharding van het Paul de Smet de Naeyerpark is goedgekeurd. Met dit project verbinden we drie groene zones door de overtollige verharding weg te halen. Minder verharding en meer groen zorgen ervoor dat het regenwater beter kan insijpelen in de grond en helpt zo om de stad voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatopwarming: meer droogte, hitte en wateroverlast. 

Het Paul de Smet de Naeyerpark is een 3,60 ha groot park aan het Sint-Pietersstation. Het park dateert van 1926 en bestaat tegenwoordig uit 3 afzonderlijke groenzones, van elkaar gescheiden door grote vlaktes asfalt. Door het uitbreken van het asfalt aan beide zijden van de Congreslaan wordt het park gevoelig groter.

Ontharding als klimaatrobuuste maatregel

Het idee voor de ontharding van het park kwam van een lokale bewoner en werd op de politieke agenda geplaatst door schepen Tine Heyse. Schepen van mobiliteit en publieke ruimte Filip Watteeuw laat nu de verharding op de kruispunten van de Congreslaan en het Paul De Smet de Naeyerplein met de Onafhankelijkheidslaan wegnemen, zodat die kan worden vervangen door groenzone. Dit is een klimaatrobuuste maatregel, die tegelijk nieuwe mogelijkheden biedt voor extra zachte recreatie. De ontharding geeft aan iedereen extra ruimte om te ademen. De nieuwe fiets- en wandelverbindingen maken de buurt veiliger en verruimen en verbeteren het bestaande netwerk in de stad. 

Raadslid Jeroen Van Lysebettens vroeg schepen Astrid De Bruycker op de Commissie naar de voortgang van het project. Zij liet verstaan dat, als er geen verdere juridische procedures worden opgestart, de werken aanvangen na de zomer.  Omdat de omgeving een beschermd stadsgezicht is, is het Agentschap Onroerend Erfgoed nauw betrokken bij het voorstel tot uitbreidingsproject. De bedoeling is dat de werken nog dit jaar van start gaan en ook voor het einde van het jaar afgerond zijn.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.