Ondersteuning huurmarkt komt op kruissnelheid

10 Juni 2021

Ondersteuning huurmarkt komt op kruissnelheid

Een gezonde woningmarkt heeft nood aan voldoende, kwalitatieve en betaalbare huurwoningen. We trekken in ons woonbeleid dan ook volop de kaart van ondersteuning van de huurmarkt. Met de opstart van het Verhuurderspunt, renovatiepremies voor verhuurders, investeringssubsidies voor sociale huisvestingsmaatschappijen en nieuwe budgethuurwoningen in Tondelier komt de ondersteuning van de huurwoningen op kruissnelheid.

Nieuw: het Verhuurderspunt

Voor de private huurmarkt is er sinds dinsdag 1 juni 2021 het nieuwe Verhuurderspunt van de Stad Gent waar de verhuurders terecht kunnen. De consulenten van het Verhuurderspunt staan verhuurders bij met raad en daad over alle regelgeving, en dat gratis en zonder verplichtingen.

Schepen voor Wonen Tine Heyse : "Te veel woningen in Gent verkeren in slechte staat, zeker op de private huurmarkt. Daarom zetten we in op ondersteuning en begeleiding van verhuurders met een gamma aan premies, subsidies en begeleiding. Met het Verhuurderspunt voorzien we in één centraal aanspreekpunt waar verhuurders terecht kunnen met al hun vragen.”

"Te veel woningen in Gent verkeren in slechte staat, zeker op de private huurmarkt. Daarom zetten we in op ondersteuning en begeleiding van verhuurders met een gamma aan premies, subsidies en begeleiding." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Renovatiesubsidie voor verhuurders

Vanaf 1 juni kunnen de verhuurders ook beroep doen op een stevige renovatiesubsidie om huurwoningen in Gent (energiezuinig) te renoveren. De subsidie kan tot 8.000 euro bedragen voor de renovatie van een woning met meer dan 3 slaapkamers.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat de overeengekomen huurprijs van de woning gelijk is aan of lager is dan de maximale huurprijs die door de Stad voor elk type woning wordt bepaald. In totaal trekt de stad hiervoor 7,6 miljoen euro uit.

Subsidies voor 316 nieuwe sociale woningen en 460 renovaties

Ook voor sociale huisvesting zetten we belangrijke stappen vooruit. Sociale huurwoningen zijn dé woonoplossing voor gezinnen met een laag inkomen. Daarom willen we in Gent het aantal en de kwaliteit ervan laten stijgen. Samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen wordt er een programma voor sociaal wonen uitgewerkt.

Essentieel voor de uitvoering van dit programma is een aanvullende investeringssubsidie om de bouwactiviteit van de sociale huisvestingsmaatschappijen in Gent verder te stimuleren. We creëren hiermee immers financiële ademruimte voor de maatschappijen om meer en sneller bijkomende woningen te realiseren en bestaande woningen te vernieuwen.

Met een eerste reeks subsidies van 4,5 miljoen euro ondersteunen we alvast 3 maatschappijen voor de bouw van 316 nieuwe sociale woningen en de renovatie van nog eens 460 woningen. Voor Woningent, de grootste speler op de Gentse sociale woonmarkt, wordt het subsidiedossier van 17 miljoen nog verder voorbereid. 

Budgetkoopwoningen worden budgethuurwoningen

Stad Gent heeft een akkoord bereikt om 74 budgetkoopwoningen die voorzien waren in het stadsproject Tondelier om te zetten in budgethuurwoningen. De woningen zullen via het verhuurkantoor Huuringent verhuurd worden aan de lagere middeninkomens.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.