Omzetting van budgetkoop naar budgethuur voor meer betaalbare woningen

18 Januari 2024

Omzetting van budgetkoop naar budgethuur voor meer betaalbare woningen

Elke betaalbare huurwoning telt als we weten dat ongeveer 40% procent van de Gentse gezinnen nooit een woning zal kunnen kopen.

Vier maanden na de aankoop van 15 budgetwoningen aan de Nieuwe Dokken, koopt sogent via de nieuwe investeringsmaatschappij Modest 38 woningen aan in nieuwbouwproject Bloei op The Loop. Oorspronkelijk waren de woningen bedoeld voor budgetkoop, maar nu zullen ze onder de marktprijs verhuurd worden als budgethuurwoningen.

Van budgetkoop naar budgethuur

Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent richtte de investeringsmaatschappij Modest op om het aanbod aan betaalbare huurwoningen in Gent te vergroten.

Elke betaalbare huurwoning telt als we weten dat ongeveer 40% procent van de Gentse gezinnen nooit een woning zal kunnen kopen. In projecten die in de steigers staan probeert de stad daarom budgetkoopwoningen om de zetten in budgethuur.

Recent kocht Modest 15 budgetwoningen in het project Oude Dokken. Daar komen nu 38 woningen bij in Bloei aan The Loop. Die waren oorspronkelijk voorzien als budgetkoopwoningen, maar zullen nu worden ingezet voor budgethuur.

"Met de oprichting van de investeringsmaatschappij Modest slagen we er in om een bijkomend aantal woningen aan te kopen en via huuringent als budgethuurwoningen te verhuren." - Tine Heyse, schepen van Wonen

"Het omzetten van budgetkoop- naar budgethuurwoningen in lopende stadsontwikkelingsprojecten is een grote uitdaging. We hebben steeds gezocht naar financieringsmodellen die dit mogelijk maken."

"Met de oprichting van de investeringsmaatschappij Modest slagen we er in om een bijkomend aantal woningen aan te kopen en via huuringent als budgethuurwoningen te verhuren", zegt Tine Heyse, schepen van Wonen.

Meer budgethuurwoningen voor huuringent

De werken gebeuren gefaseerd. Van de 38 woningen zullen er 7 begin 2026 afgewerkt zijn. In een tweede fase worden de overige 31 appartementen gerealiseerd die klaar zullen zijn in het najaar 2027. Het gaat om een mix van woningen met één tot vier slaapkamers.

Het komende jaar gaat Modest in de andere lopende projecten van sogent verder in onderhandeling met ontwikkelaars om de omschakeling van verkoop naar verhuur mogelijk te maken.

Op die manier worden meer betaalbare woningen gerealiseerd die als budgethuurwoning zullen verhuurd worden via huuringent.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.